Kázmér
-2 °C
15 °C

A percdíjaknak annyi, a magyarok online telefonálnak

2019.02.11. 19:49

Elképesztő sebességgel terjed hazánkban az online telefonálás, ez derül ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn kiadott közleményéből. Felmérésük szerint 2018-ban a mobilozó felnőtt lakosság 54 százaléka telefonált valamilyen internetes appból (Skype, Viber) a mobilján, míg 2017-ben még csak 26 százalék.

Bár nem ez a legelterjedtebb online tevékenység a mobilokon, a telefonálás terjedt a leggyorsabban. Ugyanezekkel az appokkal (plusz Messenger, Hangouts) a mobilozók 73 százaléka cseveg, és továbbra is a webkeresés, a Facebook meg az emailezés a legnépszerűbb.

okostelefonok terjedese graf

Magyarországon több mint 5,5 millió okostelefon-használó van.

A felmérés szerint a 13 évnél idősebbek kétharmadának van okostelefonja, és megugrott a mobilnetes előfizetések aránya. A tabletezés viszont nem jött be a magyaroknak (sem), alig vannak, akik így neteznek. Aki pedig okostelefont használ, az nagy eséllyel 4G-n mobilnetezik, háromnegyedüknek ilyen készüléke és előfizetése van.

alkalmazasok hasznalata okostelefonon graf

Egyelőre a Youtube és a többi videómegosztó portál vezet az online szórakoztatásban, és sokkal többen nézik meg a tévéműsort a mobiljukon, mint amennyien mobilon tévéznek vagy moziznak, de az utóbbi kategória is szépen startolt – 2018-ban mérték először, és rögtön 14 százalék vallotta, hogy használja többek közt a MyTV vagy a TV Go szolgáltatásokat.

Az is kiderült az NMHH adataiból, hogy a magyar lakosság körében hamarosan legalább annyian fognak mobilon netezni, mint vezetékes kapcsolaton.

kulonbozo tipusu internet hozzaferesek graf