Emma
-2 °C
6 °C

Tízszeres sugárzást bocsátanak ki az olcsó mobilok

GettyImages-962349612
2019.02.11. 11:00

Mindegyik telefonról kötelező közzétenni a leírásban vagy a gyártó weboldalán, hogy használata közben mennyi rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki, és minél magasabb ez az érték, annál nagyobb a veszélye, hogy a készülék káros a szervezetünkre. Ez a sugárzási érték SAR (Specific Absortion Rate) néven ismert, és watt per kilogramm a mértékegysége. 

A német sugárzásvédelmi hivatal (Bundesamt für Strahlenschutz) összeállította a legkevésbé és a legjobban sugárzó mobilok listáját, hogy ez alapján is könnyű legyen dönteni, amikor új készüléket vásárolunk.

A pozitív listán, vagyis a legkevésbé sugárzó készülékek közt látványosan a Samsung dominál, és a tavalyelőtt ősszel piacra dobott Galaxy Note 8 áll az élen, míg a legjobban sugárzó telefonon túlnyomó többsége valamilyen nagyon olcsó modell, rengeteg a Xiaomi és a Oneplus közöttük. De az utóbbin bukkan fel pár iPhone is.

Forrás: Statista
Forrás: Statista

Számottevő a különbség, a Galaxy Note 8 tizedannyi rádiófrekvenciás sugárzást bocsát ki, mint a legrosszabb eredményt produkáló Xiaomi Mi A1.

Smartphones-emitting-mosta-dn-least-radiations