Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

A szolgáltató után másfél évvel az állam is átadta a gyors netet

2019.02.12. 13:22

Heves megye hat településén, összesen 1937 háztartásban vált elérhetővé a Szupergyors Internet Program keretében a szupergyors internet - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden Csányon. Itt igazából már 2017 decemberében teljes optikai lefedettséget építettek ki, mondta el kérdésünkre a hálózatfejlesztést elvégző Telekom.

Mint megtudtuk, a minisztérium szeret biztosra menni, ami valahol érthető. Minden esetben már működő, kipróbált hálózatokat adnak át a településeken. Ha egyszer azt mondja valaki a kormány képviseletében, hogy a fejlesztés elkészült, akkor az legyen is úgy.

Kivéve, amikor mégsem.

Bodony, Csány, Nagyút, Kompolt és Egerfarmos 250 millió forintból megkapta a fejlett hálózatát, egy időtálló és jó minőségű rendszert. Csányon például a SZIP programban elvárt 30 megabit helyett másodpercenként 2 gigabites átviteli sebesség elérhető, szóval ez a fejlesztés már a SZIP 2.0 célkitűzésének is megfelel, amely 100 megabitben húzta meg az alsó határt.

Csányon mérföldkő a szupergyors internet hálózat kiépítése, amely kulcsfontosságú a jövő szempontjából és több helyi fejlesztéssel együtt érzékelhetően javítja az életminőséget a községben.

- idézte az MTI Medve Istvánt, a település polgármesterét.

Magyarországon 2,8 millió háztartásban érhető el szélessávú vezetékes internet. A Szupergyors Internet Programra összesen 150 milliárd forintot költ a kormány, amiből körülbelül 56 milliárd forint uniós forrás.