Európa darabokra szedheti a Facebookot

2019.02.12. 08:49

A német trösztellenes hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a Facebook visszaél a piaci pozíciójával, amikor az adatait egyesíti az Instagramban, a WhatsAppban és más weboldalakon gyűjtött információkkal. Meg is hozták a döntést:

a Facebook hagyja ezt abba!

Egyesek szerint a Facebook belső működését módosító döntés, amely meghatározza, hogy a különféle szolgáltatásai miként kapcsolódhatnak egymáshoz, a későbbiekben akár a gigantikus online cégbirodalom szétválását is eredményezheti.

Hatalmas különbséget jelent, hogy a Facebook adatkezelési gyakorlatával már egy trösztellenes hatóság is foglalkozik, és nem csak adatvédelmi ügyként kezelik a kérdést. A trösztellenes vizsgálatok általában arra térnek ki, hogy a nagyra nőtt cégek a piaci előnyüket kihasználva kiszorítják-e a versenytársaikat, növelik-e az árakat, és ezáltal sértik-e a vevők érdekeit.

Azt mondtátok, hogy az adat az új olaj?

Évek óta ezt szajkózza mindenki, hogy a felhasználókról és minden egyébről begyűjtött információknak van manapság a legnagyobb értéke, így nem kell nagyon meglepődni, hogy ezt a trösztellenes hatóságok is komolyan veszik. A szemükben éppen akkora vevőket vagy felhasználókat érintő problémának számít az adatvédelem gyengülése, mint az, ha emelkednek az árak.

A németek megállapították, hogy a Facebook uralja a közösségi média 95 százalékát, és a felhasználó két dolog közül választhat: vagy a Facebookot használja, és elfogadja a portál kiterjedt adatgyűjtését, vagy egyáltalán nem használ közösségi médiát. A vizsgálat szerint a Snapchat, a Youtube vagy a Twitter nem nyújtja azokat a szolgáltatásokat, amiket a Facebook, így nem tekinthetők versenytársnak.

Európa fő tröszellenes szerve, az Európai Bizottság is felfigyelt a német döntésre, és nagy esély van rá, hogy ők is vizsgálatot fognak kezdeményezni. A Facebook fellebbezni szeretne a német döntéssel szemben.

(CNN)  

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM