16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Megtalálták a 77 éve eltűnt USS Hornet roncsait

uss-hornet-discovery-photos-from-drone-1 (1)
2019.02.13. 08:55

A második világháborúban szolgált USS Hornet repülőgép-hordozó hadihajó roncsait találta meg a Salamon-szigeteknél a nemrég elhunyt milliárdos Paul Allen alapítványa, amely az óceán titkait kutatja. A hajónak rendkívül fontos szerepe volt a világháború több döntő ütközetében, köztük a Midwayi csatában és a Doolittle-rajtaütésben.

Végül a Santa Cruz-szigeteknél megvívott kíméletlen csatában, 1942. október 25-27. között érte utol a végzete. A japán bombázók és a torpedók sűrűjében találat érte, elsüllyedt, és eltűntnek nyilvánították. A kétezer fős legénységnek el kellett hagyni a hajót, ám ez nem mindenkinek sikerült. Ezt a csatát Japán nyerte meg.

A Petrel kutatóhajón dolgozó legénység a korabeli adatok alapján igyekezett leszűkíteni azt a területet, ahol érdemes egyáltalán a több ezer méteres mélységbe merülni. Aztán leengedték az autonóm hanglokátoros merülőegységüket, hogy részletesen felmérje a terepet, így lettek meg a roncsok.

Most is jól felismerhető a hajó a felvételeken, pedig 77 évet töltött el a víz alatt, körülbelül ötezer méterre a felszíntől. Jól látszanak a fedélzeti fegyverek, néhány repülőgép maradványa, de még a hajón használt traktorokból is találtak párat.

Ez a felfedezés talán ad némi megnyugvást a Hornet fedélzetén elhunyt 140 katona családtajainak, hogy lezárják a múltat.

(Engadget)

(Borítókép: Paul G. Allen’s Vulcan Inc.)  • Hírek
  • Hírek