Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Száz év után láttak megint fekete párducot Afrikában

2019.02.13. 14:08

A Fekete párduc című film tavalyi premierjéhez képest jókora késéssel érkezett a hír, hogy több mint száz év kihagyás után újra láttak egy igazi fekete párducot Afrikában.

Bár a fekete szőrzetet eredményező melanizmus - ami a hófehérséget okozó albinizmus ellentéte - nagyjából minden kilencedik-tizedik párducot érinti, ezek az állatok többnyire Délkelet-Ázsiában élnek. Afrikában nagyon ritka jelenség, utoljára 1909-ben láttak ilyen állatot Etiópiában.  

A fekete párducról Nick Pilfold, a San Diego-i Állatkert biológus kutatója készített felvételeket a kenyai Laikipia megyei rezervátumban. Amikor meghallotta a hírt, csapatával odautazott, kameracsapdákat helyeztek ki, és hónapokon át vártak, hátha megint felbukkan. Végül több kamerával is sikerült felvételeket készíteni róla.

A biológus elmondta, hogy nappal tökéletesen feketének tűnik a nagymacska bundája, de a kamerák infravörös felvételein vöröses mintázat is kirajzolódik.

Teljesen véletlenül az észlelés ahhoz a területhez közel történt, ahol a szuperhős Fekete Párduc képzeletbeli otthona, Wakanda országa terül el a Marvel kasszasikerében.

(MTI, CNN)