Menthetetlenül sodródik a világ egyik legnagyobb űrteleszkópja

2019.02.15. 05:39

Az űrben még kozmonauták segítségével sem lehet megjavítani az orosz Szpektr-R (Radioasztron) űrteleszkópot.

- jelentette ki csütörtökön Nyikolaj Kardesev, a program egyik vezetője Moszkvában.

pic 1547629908

A szakértő elmondta, hogy az irányítói által még januárban elveszített teleszkópot kiszolgáló csoport "mindent megtesz, ami lehetséges"; Az is felmerült, hogy esetleg űrhajósokat küldenének, de valószínűleg ők sem tehetnének semmit. A műholdat ugyanis alaposan leszigetelték a gyártás helyszínén egy különleges berendezéssel, ezért az eszköz belsejéhez nem lehet hozzáférni. Egy további problémát jelent, hogy ilyen keringési pályán - melyet a 330 ezer kilométeres földtávolpont és a 600 kilométeres földközelpont jellemez - nincs űrhajós.

Kardesev reményét fejezte ki, hogy

a Radioasztron egyszer csak magától megjavul, azaz "kialussza magát és felébred".

Az űrteleszkóppal január második hetében szakadt meg a kapcsolat, nem válaszolt a földi irányító központ utasításaira. Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz korábban azt közölte, hogy egy amerikai földi rádiólokációs állomás észlelte a gigantikus orosz űrteleszkóp jeleit. Ez azt jelenti, hogy a teleszkóp fedélzeti rendszerei autonóm módban működnek.

A Szpektr-R-t 2011-ben állították földkörüli pályára, hogy a feketelyukakat, neutroncsillagokat és a föld mágneses mezejét tanulmányozza. Ez a világ egyik legnagyobb rádióteleszkópja 10 méter hosszú antennájával és széles körű földi megfigyelő állomásaival.

Az orosz Hubble-nak is nevezett űrteleszkópnak a tervek szerint csak 2014-ig kellett volna működnie, de meghosszabbították üzemidejét. Oroszország azt tervezi, hogy idén Szpektr-RG elnevezéssel

egy újabb űrteleszkópot állít földkörüli pályára az univerzum teljes térképének elkészítésére.  • Tippek
  • Bankszámla