Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

A Nature az MTA melletti tüntetésről

2019.02.18. 09:40
A világ vezető tudományos folyóirata ír az Akadémia épülete köré vont élőláncról, illetve ismerteti, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium visszatartja az MTA működési költségeit fedező 17 milliárd forintot, hogy abból finanszírozza az új, a minisztérium által ellenőrzött pályázati konstrukciót.

A riport kiemeli, hogy az ITM lépése felháborodást keltett a tudósok és az akadémikusok között, minthogy az MTA kutatóintézet-hálózata felelős a magyar alapkutatások jelentős részéért, ugyanakkor ez a fejlemény csak az

újabb állomása az „Akadémia és az ország populista kormánya közötti hónapok óta folyó csatározásnak”.

Az írás szerint az akadémiai kutatók szerint a pályázati kiírás túl elhamarkodott, és a minisztérium nem is árult el semmit arról, hogy a pályázatokat hogyan fogják elbírálni, és hogyan választják majd ki a győzteseket. Emellett nincs is törvényes alapja annak, hogy ily módon vonjanak el forrásokat az Akadémiától.

„Ez elfogadhatatlan. Pályáznunk kellene a saját működési költségeinkre. Nem lenne lehetőségünk kiemelkedő tudományos kutatásokkal pályázni, pedig éppen ezt az amit tennünk kéne” - idézte a Nature Lovász Lászlót, az MTA elnökét.

A cikk további részében részletesen összefoglalják az elmúlt fél év történéseit, amelyek egyre fokozták a feszültséget az Akadémia és az Orbán-kormány között, amely „igyekszik az ellenőrzése alá vonni az [Akadémia] költségvetését, és eltörölni a függetlenségét”. Kiemelik azt is, hogy az Akadémiát szerte a világból rengeteg kutatóintézet és egyetem támogatásáról biztosította, közöttük a Közép-európai Egyetem is, amelyet „arra kényszerítettek, hogy tevékenysége jelentős részét elvigye az országból az Orbán kormányával való másfél éves szembenállás után”.

Lovász László így zárja nyilatkozatát:

Az elmúlt hat hónap kimerítő volt, de időnként kiszabadulok a hétvégére és akkor tudok matematikával is foglalkozni.

Forrás: Nature