A SpaceX rakétáival indul a Holdra az izraeli űrszonda

2019.02.18. 19:55

Péntekre virradóra bocsátják fel az első izraeli Hold-szondát, amit Elon Musk SpaceX vállalatának Falcon-9-es rakétájával indítanak útnak. A Beresit nevű, legénység nélküli kis űrhajó közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 45 perckor indul a floridai Cape Canaveralból, jelentette be a SpaceIL izraeli nonprofit konzorcium.

75502050994899640360yes1130
Fotó: SpaceIL

A túlnyomórészt magánvállalkozásban készült szonda a tervek szerint hét héttel később, április 11-én landol, miután legalább hatszor megkerülte a Földet. Izrael az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után a negyedik ország, amely űreszközzel a Holdon landol, mondta Ido Antebi, a SpaceIL elnök-vezérigazgatója.

A Beresit – ami Mózes első könyvének (Teremtés könyve) héber neve – lesz az eddigi legkisebb űrszonda a Holdon, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. Az 585 kilogrammos, 1,5 méter magas miniűrhajó a mágneses mezőt fogja vizsgálni a Weizmann Tudományos Intézettel közös projekt keretében. A Beresit által nyert adatokat megosztják az amerikai űrkutatási hivatallal, a NASA-val is, írja az MTI.

Ezen kívül az űrszonda kitűz a Holdon egy izraeli zászlót, és egy kapszulában ott hagy digitális lemezeket, rajta izraeli szimbólumokkal, dalokkal, gyermekrajzokkal, a Bibliával és egy holokauszttúlélő visszaemlékezéseivel „a jövendő nemzedékek számára".

Az űrszonda építése 100 millió dollárba (kb. 28 milliárd forintba) került. A költséget elsősorban magánadományozók állták, mindenekelőtt Morris Kahn 88 éves dél-afrikai-izraeli milliárdos. A SpaceIL az Izraeli Űrkutatási Hivatal (ISA) és az Israel Aerospace Industries (IAI) állami repülőgépgyár támogatását is élvezi.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM