Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Két tenyérben elfért a japán újszülött, akit fél év után engedtek haza a kórházból

2019.02.26. 17:17 Módosítva: 2019.02.26. 18:31

Csaknem fél év után egészségesen engedték haza a kórházból a világ legkisebb súllyal született, életben maradt fiúcsecsemőjét, jelentette be kedden a tokiói Keio Egyetem, amelynek orvosai több mint 3200 grammra növelték a mindössze 268 grammal világra jött baba súlyát.

A 268 grammal született baba, 5 nappal a születése után
A 268 grammal született baba, 5 nappal a születése után
Fotó: Keio University Hospital

A tokiói fiút sürgősségi császármetszéssel hozták világra augusztusban, mivel a testsúlya nem gyarapodott a terhesség 24. hetében, és az orvosok úgy ítélték meg, hogy a gyermek élete veszélyben van.

Az újszülött eleinte olyan apró volt, hogy elfért két tenyérben,

a kórház koraszülött intenzív osztályán töltött idő alatt aztán szépen fejlődésnek indult, így idővel át lehetett térni nála a természetes táplálásra. Múlt hét szerdán hagyta el a kórházat, két hónappal az eredetileg kiírt születési dátuma után.

Japánban a kevesebb mint ezer grammal született csecsemők túlélési aránya nagyjából 90 százalék, ám a kevesebb mint 300 grammal világra jött babáké nagyon alacsony, különösen a fiúk esetében.

Az Iowai Egyetem által a világ legkisebb súllyal született, életben maradt csecsemőiről vezetett Tiniest Babies Registry nevű honlap szerint a korábbi rekorder egy 274 grammal született fiú volt, aki 2009-ben jött a világra Németországban. A legkisebb súllyal született, életben maradt kislány pedig 252 grammosan jött a világra 2015-ben, ugyancsak Németországban. A honlap szerint a kevesebb mint 300 gramm alatti súllyal született csecsemők közül eddig 23-an maradtak életben világszerte. Közülük mindössze négy volt fiú. (MTI)