Nagy siker a Facebook és a Telekom magyar szuperhálózata

2019.02.26. 13:24

Pont egy éve jelentette be a Facebook és a Magyar Telekom a barcelonai mobilkongresszuson, hogy egy közös kísérletben együtt építenek ki gigabites lakossági internetet, utcai póznákra és lámpaoszlopokra telepített rádiós eszközök mesh hálózatával. 

A résztvevők 86 százaléka jelezte, hogy tetszett neki a gigabites élmény

-  ezt külön kiemelte Claudia Nemat, a Deutche Telekom (DT) technológiai és innovációs igazgatója a német távközlési óriás hétfői nemzetközi sajtótéjékoztatóján. Ezután viszont végig az 5G-ről volt szó, amivel az ipari megoldásokon kívül pontosan ugyanarra jó, mint amire a Virtual Fiber (Virtuális Üvegszál) nevű kísérleti termék: a lakossághoz vihet gigabites netet azokban a régiókban, ahol nem lenne gazdaságos a vezetékes gigabites kapcsolat kiépítése.  

Magyarországon összesen 150 háztartáshoz vittek így hozzáférést Mikebudán és Markón. A mesh alapú megoldás azt jelenti, hogy az adatok többféle útvonalon közlekednek, mindig az alapján, hogy merrefelé kisebb a terheltség és nagyobb az elérhető átviteli kapacitás. A kísérletben körülbelül 700 Mbps letöltési sebességet tudtak elérni, és bár a hálózat késleltetése nem volt olyan jó, mint az üvegszálas hálózatokon, a mobilnetes 4G-nél sokkal jobb eredményt értek el.    

A legfontosabb különbség az 5G és a Virtual Fiber közt a használat ára. A Virtual Fiber a teljesen ingyenes 60 GHz-es frekvenciatartományban működik, pont ugyanazon, mint a beltéri WiGig eszközök, amelyekkel általában számítógépek és kijelzők közt építenek ki rövid hatátávolságú kapcsolatot. 

Az 5G-hez viszont meg kell venni bizonyos frekvenciák használati jogát, rögtön az egész országra, várhatóan több tízmilliárd forintért

Bőven vannak ellentmondások, és még nem tudni, hogy ezeket miként fogják feloldani.A magyar kormány szeretne országos gigabit-képes hálózatokat kiépíttetni a Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében, és a felhasználók egyértelműen ugyanezt szeretnék. Ugyanez a kormány azonban jelentős államkincstári bevételre is számíthat az 5G-frekvenciák eladásából - a legutóbbi nagy frekvenciapályázaton összesen több mint 100 milliárd forint folyt be az államkasszába. Ha ez nem lenne elég, ezen felül általában a frekvenciahasználat mértéke alapján is fizetni kell díjakat.

A Deutsche Telekom képviselői Barcelonában beszéltek arról, hogy az 5G-t minél előbb és minél olcsóbban kéne bevezetni. Jó érv emellett, hogy az 5G-ből az országok ipara profitál, elsősorban az gyárak és üzemek hatékony működtetését segítheti, tehát mindenhol alapvető nemzeti érdek, hogy legyen 5G. Ugyanígy a Virtual Fiber is adu lehet a távközlési cégek kezében, ha 5G-frekvencia nélkül, olcsó eszközökkel is ki tudja építeni a gigabites hozzáférést a lakosságnak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM