Ágyúval lőttünk a Lego-kiállításra

2019-02-28 22-49-19 (B,Radius8,Smoothing4) zoom2
2019.03.01. 15:03

2017 után idén második alkalommal érkezett Magyarországra Európa legnagyobb utazó Lego-kiállítása. A lengyel Rafal Szymanski fejéből pár évvel ezelőtt kipattant kocka-kiállítás hét országban járt eddig, először két évvel ezelőtt Budaörsön láthatta a magyar közönség. A budaörsi volt egyébként a 35. kiállítás, most a Természettudományi Múzeum ad otthont az ötvenharmadiknak, ami viszont – mivel a szervezőcsapat két eltérő szettet utaztat a kontinensen – merőben más, mint a budaörsi volt.

Kapcsolódó

Csak a jéghegy csúcsa a félmillió kockából épült legó-Titanic

„Azta, ezt nézd meg!” – valószínűleg ez a leggyakrabban hallott mondat a budaörsi legókiállításon, aminek egyik, de nem egyetlen szenzációja a legendás hajó.



Már csak azért is, mert a hasonló kiállításokhoz képest szokatlan a helyszín. A csütörtöki megnyitón Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum általános főigazgató-helyettese meg is jegyezte, hogy nagy kaland ez a múzeumnak. "Mikor először kerestek meg bennünket ezzel az ötlettel pár hónappal ezelőtt, az első reakciónk kettős volt. Az egyik, hogy hú de jó, de közben fogtuk a fejünket, hogy mégis hogyan csináljuk. Nagyon komoly munka kezdődött el utána, nemcsak a kiállítást építő csapattal, de itt házon belül is. Törekedtünk arra, hogy a Lego-kiállítás kapcsolódjon a természettudományi múzeumhoz, tudjuk egymás hatásait kölcsönösen erősíteni, kölcsönös előnyöket élvezni."


Nyilván sokakban felmerülhet a kérdés: mit keres a Természettudományi Múzeumban egy Lego-kiállítás? "Van egy teljesen gyakorlati oka: nekünk van egy erre megfelelő méretű terünk. Annak viszont, hogy szívesen is fogadtuk be, az volt az oka, hogy maga a kiállítás a gyerekekhez, elsődleges célközönségünkhöz szól" – magyarázta Medzihradszky Zsófia, aki szerint "a kiállítás kreatív, nagyon nagy hatással van arra, hogy a gyerekek a jelenlegi kütyünyomkodásos elfoglaltságon túl olyan tevékenységet végezzenek, ami a szépérzéküket, agyukat, ötletgazdagságukat fejleszti, a kézügyességről nem is beszélve". A főigazgató-helyettes hangsúlyozta azt is, hogy "a Legónak vannak elég komoly környezetvédelmi törekvései", tehát a múzeum nem egy olyan cég termékeit, játékait fogadta be, amitől teljesen idegen ez az aspektus.

A múzeumban február 28. és június 16. között látható kiállítás "Az óriások támadása" címet viseli, amit megmagyaráz, hogy kétféle értelemben is szerepelnek benne óriások: egyrészt korábban mifelénk sosem látott méretű modellek, másrészt olyan hírességek, sportolók, akik nagysága előtt tiszteleg a kiállítás. "A kiállításon a sport, a kultúra, a film és a mesevilág ismert alakjait is felvonultatjuk, a legtöbbjüket 1:1-es méretarányban. Az elképzelésünk már kezdetektől fogva az volt, hogy egy olyan bemutatót hozzunk létre, melyre eddig még nem volt példa, ezért a legjobb darabokat Európa több helyszínéről szállítjuk Budapestre" – mondta a kiállítás szervezője, Rafal Szymanski.

Mivel a nagyságot mi is szeretjük számokkal is érzékeltetni, jöjjön hát néhány adat:

  • 15 kamion hozta a kiállítást Budapestre,
  • 2000 négyzetméteren terül el,
  • több mint száz vitrin látható a területén,
  • 12 tematikus zónára oszlik (Star Wars, Marvel Bosszúállók, Szuperhősök, Batman, Mese-zóna, Fantasy-zóna, Sportcsillagok utcája stb.),
  • több ezer különálló modellből állnak össze a különféle életképek,
  • összesen körülbelül 7 millió Lego-kockát használtak fel a kiállításhoz.


És mivel sok szempontból rendkívüli és nagyszabású kiállításról van szó, szövetkeztünk a Tripont Fotó Videó és Stúdiótechnikai Szaküzlettel, hogy ezúttal egy rendkívüli és nagyszabású fényképezőrendszer segítségével mutassuk be az Indexen. Az alábbi képek a világ egyik, ha nem a legjobb középformátumú digitális fényképezőgépével, a 150 megapixeles Phase One XF IQ4 kamerarendszerrel készültek (amivel a közeljövőben külön cikkben is foglalkozunk). Kissé szokatlan is lesz a következő képsor, lesznek benne ugyanis olyan képkivágások, amik a megelőző képek pici szegletét mutatják majd 100 százalékos nagyításban. Reményeink szerint látványos részletfotók következnek, át is adnánk a szót a minifigurák grimaszainak.

(A kiállítás múzeumétól független nyitvatartásáról, a jegyárakról a kockakiallitas.hu oldalon vagy az esemény Facebook-oldalán tájékozódhatnak.)



  • Tippek
  • Hírek