Hibátlanul halad a SpaceX–NASA történelmi küldetés

33366402618 e9a9758260 o
2019.03.03. 15:46 Módosítva: 2019.03.03. 23:13

Biztatóan alakul a NASA és a SpaceX közös küldetése, a Demo-1. Szombaton gond nélkül elstratolt, majd vasárnap sikeresen dokkolt a SpaceX új űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ezzel jelentős mérföldkövéhez érkezett a NASA kereskedelmi űrhajós programja, a 6,8 milliárd dolláros Commercial Crew Developement program, aminek célja, hogy magántőke és magáncégek bevonásával juttassanak újra amerikai földről, amerikai rakétával, amerikai űrhajósokat az űrbe, elsősorban a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Kapcsolódó

Ellen Ripley hadnagy a SpaceX űrhajóján a Nemzetközi Űrállomásra tart

Szombat reggel sikeresen elstartolt az emberekre tervezett Crew Dragon, amivel ha minden jól megy, még idén amerikai űrhajósok utazhatnak az ISS-re.

A NASA részben ettől a programtól várja az amerikai űrprogram új életre kelését, amivel végre megszűnne az oroszoktól való függés (az űrsiklóprogram 2011-es befejezése óta, csak Szojuz űrhajókkal volt képes az amerikai űrkutatási hivatal űrhajósokat küldeni az űrbe). A Demo-1 küldetéssel a SpaceX saját fejlesztésű űrhajóját, a Crew Dragont tesztelik élesben, igaz, még űrhajósok nélkül.

Kapcsolódó

Sikeresen kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz a SpaceX új űrhajója

Nem sokkal dél előtt óvatosan, de magabiztosan megközelítette az ISS-t a Crew Dragon, majd a bekövetkezett az elsődleges, úgynevezett puha kapcsolódás.

A hétvége során beszámoltunk a fellövésről és az ISS-hez való kapcsolódásról is, az alábbiakban következzék a szombaton és vasárnap történtek nagyképes összefoglalója.

(Borítókép: Jo  • Hírek
  • Hírek