Eszter, Eliza
EUR 382,27 Ft
USD 356,24 Ft
14 °C
24 °C

11 év múlva fürödhetünk az Északi-sarkon

2019.03.04. 19:31 Módosítva: 2019.03.04. 20:04

A korábbi kutatások arra jutottak, hogy az Északi-sarkvidéken az évszázad közepére várhatóak a jégmentes nyarak, írja az MTI. Az új kutatás során használt klímamodell szerint azonban már 2030 és 2050 között bekövetkezhet ez, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke tovább emelkedik. Ráadásul, tekintettel a Csendes-óceán trópusi területeinek hosszantartó melegedő fázisára, valószínű, hogy ez 2030-hoz közelebbi időszakban fog bekövetkezni.

A jég zsugorodásának fő oka az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás, így az első jégmentes nyár ideje is attól függ, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás mértéke tovább növekszik vagy korlátozzák azt – mondta James Screen, a tanulmány vezető szerzője, a brit Exeteri Egyetem klímakutatója.

„Lehet fogadni” – mondta. 

A tanulmányt az Amerikai Geofizikai Egyesület Geophysical Research Letters című szaklapjában publikálták.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla