Kihalás szélén állt, de most éppen a túlnépesedés gond a hosszúszárnyú bálnák világában

GettyImages-647333498
2019.03.04. 16:01

Összeomolhat a közeljövőben a hosszúszárnyú bálnák kelet-ausztráliai populációja, amelynek a kihalás széléről sikerült visszatérnie, ám most épp a gyors ütemű regenerálódás jelent rá fenyegetést - derül ki egy új tanulmányból.

A Queenslandi Egyetem kutatói szerint a tengeri emlősök populációja mindössze néhány száz egyedből állt az 1960-as évek elején, ám az elmúlt években csaknem 25 ezerre nőtt az állatok száma. "A megfigyeléseink alapján a kelet-ausztráliai hosszúszárnyú bálnák populációja átlagosan 10,9 százalékkal növekszik évente" - mondta a tanulmányt vezető Michael Noad, az egyetem docense.

A Population Ecology című folyóiratban publikált tanulmány szerint azonban ha a növekedés üteme továbbra is ilyen marad, akkor a populáció 2021 és 2026 között tetőzni fog, majd összeomlik. Az ausztrál kormány 1962-ben tiltotta be a hosszúszárnyú bálnák vagy púpos bálnák (Megaptera novaeangliae) kereskedelmi célú halászatát, miután a tengeri emlősök száma 500-ra csökkent.

A queenslandi környezetügyi és tudományos minisztérium szerint az 1952 és 1962 között nagyjából 40 ezer egyedből álló populáció csaknem 95 százaléka az ausztráliai bálnavadász-állomások áldozatává vált.

Noad szerint a populációk regenerálódása összetett folyamat, amely függ "a táplálék elérhetőségétől, a populáción belüli betegségek előfordulásának gyakoriságától, az alacsony populációsűrűség ellenére történő szaporodástól és egyéb környezeti tényezőktől".

A kutatók egyelőre nem teljesen értik, hogy amikor nagytestű emlősök populációi regenerálódnak, akkor hogyan és miért következik be idővel a populációnövekedés megakadása.

Noad szerint a kelet-ausztráliai populáció egyrészről gyorsan regenerálódik, másrészt viszont ezekre a bálnákra, valamint a legfőbb táplálékukként szolgáló sarki krillekre fenyegetést jelent a klímaváltozás. A szakember hozzátette, hogy ha a közeljövőben beindul a populáció csökkenése, akkor a kutatóknak képesnek kell lenniük észlelni és megérteni a folyamatot.

A hosszúszárnyú bálna az óceán legnagyobb bálnái közé tartozik a kék bálna, a nagy ámbráscet és a közönséges barázdásbálna után. Nagyjából 16 méter hosszúra nőhet és testsúlya elérheti a 45 tonnát.

A szakemberek a Queensland állambeli Brisbane-től keletre lévő North Stradbroke-sziget északi csücskénél figyelték meg a bálnapopulációkat, amelyekről 2007-ban, 2010-ben és 2015-ben gyűjtöttek adatokat- ír a kutatásról az MTI. 

(Borítókép: Education Images / Getty Images Hungary)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla