Bernát, Felícia
EUR 384,61 Ft
USD 363,50 Ft
8 °C
30 °C

Légszennyezettségben India a világelső

2019.03.05. 15:49

A világ legmagasabb légszennyezettségi mutatóival rendelkező városok 30-as listáján 22 helyet India foglal el – írja a CNN. A helyzet annyira rossz, hogy három kivétellel a top 10-es listát is ők uralják. A korábban szmog uralta kínai városok eredményeiben viszont javulást lehet tapasztalni a Greenpeace AirVisual jelentése alapján.  

A világ legrosszabb levegőjű városa Gurguram, Új-Delhi egyik külvárosa, ahol az átlagos légszennyezettségi index a háromszorosa annak, ami az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint az egészséges kategória maximális értéke. Két olyan hónap is volt, amikor az értékek elérték azt a szintet, ami a kifejezetten egészségtelen kategóriába tartozik, és a szakemberek szerint egészségkárosító szintet értek el. 

A jelentés szerint a jövő évben globálisan 7 millió ember haláláért tehető felelőssé a légszennyezés. "Az emberi életek mellett számszerűsíthetően billió dollárban lehet mérni a légszennyezettség okozta globális orvosi költségeket, és legalább 250 milliárd dollárnyi munkaerő esik ki ki évente, szintén a levegő minősége miatti megbetegedések miatt, vagyis az egészségünk mellett a pénztárcánkra is hatással van" – mondta Yeb Sano, a Délkelet-Ázsiai Greenpeace vezetője. 

A probléma összetett, és nemcsak a gyárak és ipari létesítmények felelősek érte, de legalább ugyanekkora szerepe van annak, hogy az emberek még mindig ragaszkodnak a fosszilis tüzelőanyagokhoz, és szenet, olajat és gázt égetnek, miközben egyre pusztítják az erdőket és a növényeket. 

Az egész világot érintő kérdés

Nem csak az Indiát, Pakisztánt vagy Kínát érinti a légszennyezés problémája, az értékek a világ többi részén sem nevezhetőek jónak. A vizsgált 3000 város 64 százalékában magasabb volt a szálló por koncentráció, mint az egészségügyi határérték, ez pedig légzőszervi megbetegedésekhez, szívbetegséghez és az immunrendszer gyengüléséhez vezet. 

Kína jó útra tért

Azt a jelentés sem mondja, hogy Kínában most már jó a levegő, viszont 12 százalékkal jobb értékeket mértek, mint az elmúlt években, Peking pedig már lekerült a 100 legrosszabb levegőjű város listájáról, miközben Thaiföld, Dél-Korea vagy éppen India egyre mélyebbre süllyed a légszennyezettségben. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek