Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Máris itt a harmadik gyógyult HIV-fertőzött

GettyImages-151051806
2019.03.06. 14:12

Úgy tűnik nem kellett újabb tíz évet várni arra, hogy bejelentsék a harmadik embert, akinek a szervezetéből sikeres kezelést követően eltűntek a HIV-vírusok, ugyanis a retrovírusokról és az opportunista (immunhiányos állapotban fellépő fertőzések) vírusokról tartott konferencián Seattleben Annemarie Wensing, az Utrechti Orvostudományi Egyetem kutatója elmondta, hogy ugyanazzal a kezeléssel, amivel a berlini és a tegnap bejelentett, szintén gyógyultnak nyilvánított londoni pácienst kezelték, most úgy tűnik, hogy sikerül egy harmadik beteget is gyógyítani, legalábbis nagyon bizakodóak a friss eredmények után. 

A harmadik, düsseldorfi páciens három hónapja fejezte be az antiretrovirális terápiát, és a legújabb vizsgálatok szerint  a bél- és nyirokcsomókból vett mintákon már nem találtak új vírusokat, és olyanokat sem, amik képesek lennének reprodukálni magukat.  A konferencián az is kiderült, hogy ugyanezzel a módszerrel kezelnek még további két embert, akik állapotát folyamatosan nyomon követik az orvosok. 

Az áttörést hozó kezelés lényege, hogy a páciensek olyan donortól kaptak őssejtet vagy csontvelőt, akik egy ritka génelváltozással élnek. A CCR5 mutáció immúnissá teszi őket a HIV-vírussal szemben. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a módszer nem mindenkinél alkalmazható. Az elsőként gyógyult berlini páciensnél leukémiát, a londoni páciensnél pedig Hodgkin-kórt diagnosztizáltak, ezért kapták a transzplantációt. Mindkét beavatkozás annyira kockázatos, hogy az orvosok egyfajta életmentő megoldásként alkalmazzák. Abban viszont egyetértenek, hogy az irány jó, és most elkezdhetnek új megoldásokon gondolkozni például a génsebészet területén, hogyan tudják ezeket az immunis géneket a páciens saját szervezetében működésre bírni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek