Erik, Alexandra
EUR 386,10 Ft
USD 366,48 Ft
11 °C
23 °C

Növelheti a nőknél az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hormonterápia

2019.03.07. 14:48

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hosszú távon, szájon át alkalmazott hormonterápia menopauza utáni nők esetében – szemlézte finn kutatók tanulmányát az MTI.

Az abszolút kockázat kicsi – évente 9-18 eset tízezer nő közül –, és nem jelent kockázatot az, hogy hány éves korban kezdik el a hormonterápia alkalmazását, de a kutatók egyetértenek abban, hogy ennek ellenére tájékoztatni kell a nőket a hosszú távú alkalmazás lehetséges kockázatáról – írták a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A változókor környékén alkalmazott hormonkezelések egyebek között a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítését szolgálják. Különféle kezelések léteznek, köztük ösztrogéntartalmú tabletták vagy ösztrogén, progeszteron kombinált tabletták szedése, hormontapaszok, zselék és krémek használata. Finnországban a hormonterápiák 90 százalékában szájon át szedhető tablettákat alkalmaznak.

Számos korábbi tanulmány kimutatta ugyan, hogy a menopauza utáni hormonkezelés védhet az Alzheimer-kórral szemben, de egy közelmúltbeli klinikai vizsgálat nem erősítette meg ezt az előnyt, sőt inkább felhívta a figyelmet a demencia növekvő kockázatára.

Tomi Mikkola, a Helsinki Egyetem tudósa és kutatócsoportja a finnországi anyakönyvi hivatal és gyógyszerhasználati jegyzék adatai alapján vizsgálta meg a kérdést. Több mint 84 ezer, Alzheimer-kórral 1999 és 2013 között diagnosztizált nő adatait vizsgálták meg és vetették össze ugyanekkora létszámú posztmenopauzás nő adataival, akiket nem diagnosztizáltak a betegséggel. Az Alzheimer-kórban szenvedett nők 98,8 százaléka 60 év, 55,7 százalék 80 év fölötti volt, és 74,9 százalékuk több mint tíz éven át részesült hormonkezelésben.

Csak a szájon át alkalmazott hormonterápia kockázatos

A szakemberek megállapították,  általánosságban 9-17 százalékkal volt nagyobb az Alzheimer-kór kockázata azoknál, akik tablettát szedtek, míg a hüvelyen át alkalmazott kezeléseknél nem mutattak ki semmilyen kockázatot. A kockázat nem különbözött jelentős mértékben azoknál, akik csak ösztrogén tartalmú vagy ösztrogén-progeszteron kombinált tablettát szedtek, és nem találtak nagyobb kockázatot a különböző progeszteronkészítmények esetében.

A 60 évnél fiatalabb nők esetében a tíz évnél hosszabban alkalmazott hormonkezelésnek magasabb volt a kockázata ugyan, de összességében nem mutattak ki kockázati összefüggést arra vonatkozóan, hogy mikor kezdik el a terápiát az érintettek. 

Az okok nem derültek ki

Mivel ez megfigyeléses vizsgálat volt, ezért a kutatók nem tudták megállapítani a kiváltó okokat és nem tudták kizárni annak lehetőségét sem, hogy más tényezők hatással lehettek eredményeikre.  Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy ez az egyik legnagyobb tanulmány a hormonterápia és az Alzheimer-kór kockázata közötti esetleges kapcsolatról.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét