Értelmetlen luxus vagy befektetés a jövőbe?

GettyImages-1126323093
2019.03.09. 20:00 Módosítva: 2019.03.09. 21:37
Kipihentük a barcelonai mobilkiállítás őrült rohanását, vettünk egy nagy levegőt, és megnéztük, hogy igazából miért készülnek mobilok hajtogatható kijelzővel.

Tökéletes időzítéssel érkeztek meg az összehajtható kijelzőjű mobilok, mert az iparágnak most létfontosságú, hogy legyen egy új témája. Az 5G nem szexi, bármennyire is szeretnék, hogy az legyen. Az ötödik generációs mobilhálózattól lesznek okosak a gyárak, meg hipermodern az egészségügy, de most tegye fel a kezét, aki valaha nyomon követte az MRI-ről és az ipari robotokról szóló híreket. Na ugye.

A mobilunk viszont velünk van reggeltől estig, és mindenkit az érdekel, hogy miként tudnánk még hatékonyabban elintézni velük a hétköznapi teendőket.

Az összehajtható kijelzővel a gyártók megteremtették az abszolút hitech kategóriát.

Merenghetünk azon, hogy vajon kinek kell megnövelhető méretű mobilkijelző, mire jó ez, de fölösleges belemenni ebbe a vitába. Ez másfajta fogyasztói igényekről szól. Az a helyzet, hogy a mobilok világpiaca tetőzött, stagnálnak az eladások, a gyártók mégis 5 százalékkal tudták növelni a bevételüket. Jobban tudnak drágább telefonokat eladni. A Gfk piackutatása szerint a 2018-ban elkelt mobilok 12 százaléka volt 800 dollárnál (kb. 220 ezer forint) drágább, ami nagy előrelépés a 2017-es 9 százalékról.

Most a prémium kategóriát bővítették ki még jobban fölfelé, az értelmetlenül drága modellekkel. A Samsung Fold várható ára kereken 2000 euró, a Huawei Mate X még többe, 2300 euróba kerül, ami forintban 600-700 ezer forint, és az áfát még nem is számoltuk bele. Ezekkel a mobilokkal talán el tudják érni, hogy a gazdagok ne csak aranyozott védőtokokra verjék el a pénzüket, amivel mindenki előtt nyilvánvalóvá tehetik az anyagi státuszukat, hanem egy kicsit a csúcstechnológiára is áldozzanak. A hajtogatós mobilhoz is lesznek gyémánttal borított tokok, ez egészen biztos, de ezek a készülékek ilyen trükkök nélkül is felhívják magukra a figyelmet. Mérget vehetünk rá, hogy hamarosan ott lesznek a sztárokról készült lesifotókon, videóklipekben, és az operabál puccparádéján is ilyeneken mutogatják majd egymásnak a karib-tengeri nyaraláson készült fotókat a közép-hatótávolságú celebek. Persze lesz néhány olyan rajongó is, aki évekig gyűjtöget egy hajtogatós okostelefonra, vagy megveszik hűséggel részletre, de ők lesznek a kivételek.

Pontosan ugyanez zajlik a tévék piacán. Miközben boldogan nézzük a Netflixet a 6-8-10 éves HD készülékeken egy pár ezer forintos Chromecast segítségével, a megfizethető tévék szintje fölött évek óta létezik az értelmetlenül drága kategória. A tévéknél is megfigyelhető volt a szakkiállításokon egy-két aranyozott és fölöslegesen nagy berendezés, aztán az irány eltolódott a műszaki fejlesztések irányába, bejött a HDR és HLG, a Dolby Vision meg a 8K mint árnövelő tényező, és az átlagos tévéknél 8-10-szer többe kerülő OLED és QLED modellek töltik be a hajtogatós telefonok szerepét. 

Abból a szempontból is hasonlít egymásra a tévék és a hajtogatós mobilok piaca, hogy egyik sem a hatékonyság növelését oldja meg, nincs racionális magyarázat a sok százezres felárra. Minek vegyünk 8K tévét, ha nincs rá tartalom? Hány százezer forintot ér meg, hogy még feketébb legyen a fekete a kijelzőn?

A mobiloknál más kérdések vetődnek fel, de a lényeg ugyanaz. Ma egy hagyományos telefon kényelmesen becsúsztatható bármelyik zsebbe, a hajtogatós ízléstelenül kidomborítja a ruhát, mintha nem csak a kijelző méretét növeltük volna meg. Még talán bele is fog akadni a zsebbe, a két fele közé beakad a használt zsepi, vagy ezzel lapátoljuk ki a zsebpiszkot. 

Azt mondják, hogy ezeket a kijelzőket 200-300 ezerszer lehet kihajtani, így elméletileg nem jelent majd különösebb problémát az elhasználódás. Appok segítéségével nyomon követem a mobilhasználatomat, és a különösen aktív napokon feloldom a kijelzőzárat úgy 200-300-szor. Nyilván ez nem minden esetben járna a kijelző szétnyitásával, tehát a zsanér akár 3-4 évet kibírhat, ha igazak a strapabírással kapcsolatos előrejelzések. Persze nem az lesz a kérdés, hogy hányszor lehet ki- és behajtani a kijelzőt, hanem hogy hányszor lehet ráülni, ami, valljuk be, időnként előfordul. Van egy tippünk:

egyszer.

Egy jobb minőségű mobil attól azért nem megy tönkre, hogy a zsebünkben felejtve huppantunk le a kanapéra.  

Többé-kevésbé így lesz

Piackutatások szerint a fogyasztói trendek abba az irányba mozdultak el, hogy az emberek inkább kevesebb, ám jobb minőségű eszközöket vesznek. Ez a magyarázat a prémium kategória felfutására. Erre azonban a hagyományos mobilok is jó megoldást nyújtanak: a gigantikus beépített tárhely, a növekvő méretű RAM, az egyre jobb fényképezők és az operációs rendszer fejlődése mind a minőséget javítják. Ezek a tulajdonságok eddig is évről évre fejlődtek, ami valóban egy kissé unalmassá és kiszámíthatóvá tette a mobilipart, hiszen most is egész jól megsaccolható, hogy 2020-ban milyen lesz egy átlagos telefon hardvere. A kijelző hajtogatása felrázta az iparágat, ami nem jelenti azt, hogy ezek a készülékek valódi problémákra nyújtanak megoldást.

Tényleg szükség van arra, hogy nagyobb legyen a kijelző, ha egyébként alig vesznek az emberek tabletet?

A fogyasztók többsége nemmel szavazott a tabletekre, aminek praktikus okai vannak.

Hogyan fogunk például csetelni a 7-8 colosra kinyitott panelen? Újra megnéztem a Samsung demóját a Galaxy Foldról, és valóban remekül nézett ki, amikor egyszerre három appot megjelenítettek a kijelzőn, de máris csak két app látszott, amikor megnyitották mellé a virtuális billentyűzetet, hogy válaszoljanak egy üzenetre. Vannak fenntartásaink azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz előnyös ez a méret, amikor hosszabb mondatokat kell beírni. Vagy ne adj isten tényleg dolgozni akarunk a szétnyitott kijelzőn, Excel táblákkal, gyorsan pörgő vállalati csevegéssel, emailekkel meg csatolt doksikkal, és nem csak macskás videókat néznénk. Elég sok hasonló méretű tabletet teszteltünk az elmúlt években, a tapasztalataink inkább negatívak, ha csak a kijelzőt tudjuk használni. A külső billentyűzet jól működne, de amellett simán elférne egy jóval olcsóbb tablet is a táskánkban, szóval a kihajtogatással nem jutottunk előrébb.

samsung-fold-bill.gif
Fotó: TechTalkTV / youtube

Amiben pedig jók lehetnek a tabletek, arra pont a behajtható kijelzők nem alkalmasak. A tollal írás és rajzolás ma már kiválóan működik, tökéletesen helyettesíteni lehet a jegyzetfüzeteket és az A4-es papírlapokat, ehhez viszont nemcsak erős, kemény és egyenletes felület kell (a hajtásélnél jelentkező hupli nélkül), ráadásul a 10 colos méret lenne az ideális, és ezekből egyiket sem kapjuk meg a hajtogatós mobiloktól.

Hogy mire vágynak az emberek, miben legyenek jobbak a telefonok?

Hosszabb akkuidőre és jobb minőségű kamerára.

Csak ennyit? De tényleg?

Sokan fognak óriási bukásként, kudarcba fullad kísérletként tekinteni az összehajtható telefonokra, ha keveset adnak el belőlük. Ezzel kapcsolatban érdemes megint elővenni a tévéket: nagyméretű OLED panelt egyedül az LG gyárt, tavaly kevesebb mint 3 milliót készítettek, és ebből épít prémium tévéket rajtuk kívül még a Panasonic, a Philips és a Sony. Ez a világszerte eladott tévék szerény 1-2 százalékát teszi ki.

A hajtogatós telefonok, amíg csak a pár ezer eurós modellek kaphatók, meg sem közelítik majd ezt az arányt, de várhatóan még a tizedét sem. De ez nem számít, mert aki ilyen csúcstechnológiára költi el a pénzét, az egyszerre vesz magának egy luxustárgyat, és fekteti be a pénzét a jövőbe. 

(Borítókép: DJ Koh bemutatja az új Samsung Galaxy Foldot 2019. február 20-án. Fotó: Bloomberg / Getty Images)   • Tippek
  • Hírek