Nem biztos, hogy érdemes felrobbantani egy aszteroidát

2019.03.09. 22:16

Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy semmi értelme felrobbantani egy aszteroidát, írja a New York Times. Tudósok számítógépes szimulációval tesztelték, hogy mi történne, ha egy 4000 láb átmérőjű aszteroida nekimenne egy 15,5 mérföld átmérőjű másik aszteroidának 11200 mérföld per órás sebességgel.

A teszt szerint a nagyobb aszteroida azonnal megrepedt az ütközés után, a leszakadó darabok pedig pingponglabdaként repültek szét minden irányba. A komoly sérülés ellenére azonban az aszteroida magja része érintetlen maradt.

Az idő múlásával azonban arra lettek figyelmesek, hogy az aszteroida magja képes visszavonzani a leszakadt darabokat, amit azt jelenti, hogy

nem csak elképesztő mértékű sérülést tud elnyelni, hanem képes újraépíteni magát.

Az esetleges aszteroidás becsapodásokat vizsgáló kutató szerint az új felfedezés arra jó lehet, hogy átgondoljuk azokat a terveket, amelyek szerint egy olyan esetben, ha egy aszteroida a Föld felé közeleg, akkor nem feltétlenül az a legjobb védekezési megoldás, ha egy nukleáris rakétával felrobbantjuk, hiszen a mostani szimuláció szerint az aszteroida képes lehet a leszakadó darabokat visszaépíteni önmagába.

A NASA Bolygóvédelmi Koordinációs Irodája korábban már utalt arra, hogy ha a Föld elpusztítására alkalmas aszteroida közeleg, akkor nem a szétrobbantás a legjobb megoldás, hanem csak egy "kicsit" lökni kell rajta, hogy elkerülje a pályája a bolygónkat. A NASA a tervek szerint 2022-ben tesztelné is ezt az elméletet a gyakorlatban is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport