Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A gigantikus hajóbaleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában

2019.03.10. 16:40

Az Északi-tengeren január elején történt súlyos konténerhajó-baleset után a víz

csak Hollandiában 24 millió műanyagdarabot mosott partra, és beterítette a groningeni árapálysíkságot és a part menti szigeteket.

A Groningeni Egyetem hétvégén közzétett jelentése szerint a legnagyobb koncentrációban egy népszerű üdülősziget, Schiermonnikoog strandjain mutattak ki plasztikdarabkákat, de sok műanyaghulladékot találtak a lakatlan Rottumeroog és Rottumerplaat szigeteken is. A nyári szezonja miatt rettegő Schiermonnikoogon már a jövő héten nekifognak a takarításhoz, ehhez speciális szívóberendezéseket vesznek igénybe.

A genfi székhelyű MSC hajótársaság Antwerpenből a németországi Bremerhavenbe tartó Zoe nevű teherhajójáról - a világ egyik legnagyobb konténerhajójáról van szó - január 2-án 345 konténer sodródott le egy erős viharban a nyílt tengeren, német felségvizeken. A konténerek egy része a tengerbe zuhanva szétszakadt, tartalmukat - néhány ép konténerrel együtt - Hollandiában és Németországban mosta partra a víz.

Az MSC vállalta, hogy fedezi a környezetszennyezés felszámolásának minden költségét, de könnyen lehet, hogy a katasztrófa már most helyrehozhatatlan károkat okozott a régió élővilágában; ugyanis valószínűleg a szennyezés okozhatta a holland partokon februárban megfigyelt tömeges madárpusztulást.

(MTI)