Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Szemvizsgálattal válhatnak felismerhetővé az Alzheimer-kór korai jelei

2019.03.12. 14:24

Az Alzheimer-kór korai felismerésére egyelőre nincs olyan vizsgálat, ami nem igényel beavatkozást, ez azonban hamarosan megváltozhat, egy tanulmány szerint ugyanis egy szemvizsgálat másodpercek alatt képes lehet észlelni a betegség korai jeleit – írja az MTI.

A kutatást az Ophthalmology Retina című folyóiratban publikálták a Duke Eye Center szakemberei, a 200 emberrel elvégzett kísérlet során pedig kiderült, hogy a retinán belül, a szemfenéken lévő apró véredényhálózat sűrűsége összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór korai stádiumával.

RetinalVessels.03.crop
Fotó: Duke Eye Center

Egészséges embereknél a mikroszkopikus véredények sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken, a harminckilenc Alzheimer-kóros páciensnél viszont a hálózat ritkább, egyes helyeken meglehetősen gyér volt.

Olyan véredényeket vizsgálunk, amiket egy hétköznapi szemvizsgálaton nem lehet látni, ehhez pedig egy viszonylag új, noninvazív technológiát használunk, ami néhány perc alatt készít nagy felbontású képeket ezekről a véredényekről.

– mondta a tanulmány egyik szerzője, Sharon Fekrat, hozzátéve azt is, hogy elképzelhető, hogy az itt található véredények sűrűsége ugyanúgy változik, ahogy az agyban található társaiké, talán már a betegség észrevehető jeleit megelőzően.

A tanulmány emellett arra is rámutatott, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő emberek retinája különbözik az egészséges emberekétől, és azokétól is, akiknél a kognitív képességek enyhe csökkenése mutatkozik, ez utóbbi pedig a betegség előszobájának is tekinthető.

A kutatás során egyébként egy olyan műszert használtak, ami fényhullámokkal mutatja meg a vérkeringést a retina egyes rétegeiben. Egy ilyen vizsgálattal pedig a hajnál is vékonyabb kapillárisokban bekövetkezett változásokat is ki lehet mutatni, így erre a feladatra sokkal hatékonyabb mint az MRI, vagy a cerebrális angiográfia. A kutatók azt szeretnék elérni, hogy a technológia elterjedjen, így ugyanis már a tünetek megjelenése előtt észlelhető lenne a betegség, ez pedig nagyban hozzájárulhatna egy esetleges gyógymód megtalálásához.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek