300 ezer terrorvideó átment a Facebook automatizmusán

2019.03.18. 10:58

Az új-zélandi pénteki terrortámadás után a Facebook másfél millió videómegosztást tüntetett el 24 órán belül. Bár Zuczerbergék ezt a magas számot védekezésre is használják, hiszen nagyon sokan a közösségi médiát és a Youtube-ot is felelőssé teszik az erőszak terjedéséért; ez azt is mutatja, hogy mennyien osztják meg a tömeggyilkosság live streamjét, nem nagyon törődve azzal, hogy itt nem egy lövöldözős akciójáték jól sikerült videójáról van szó, hanem 50 ember haláláról. Új-Zélandon közben már le is tartóztattak valakit a videó online terjesztéséért.

A mémekre, a szólásszabadságot rasszista kakipornóban oldó 8chan-ra és a hőseposzos vágyálmokból trashkultúrát csináló valóságra optimalizált terrortámadás félelmetesen 2019-es, sokkal professzionálisabban van optimalizálva a netre, mint az ISIS középkori-21. századi képi szintézise. Elkövetője, a magát a norvég tömeggyilkos Breivik követőjének tartó, hunyadis és más törökverő utalásokkal operáló elmebeteg ausztrál mindent megtett érte, hogy kultuszként éljen tovább a vérengzése, és remekül bejött a számítása, ezt el kell ismerni.

Az elkövető Brenton Tarrant 17 perces élő videóban közvetítette a vérengzését a Facebookon, a felvételek felkerültek a Youtube-ra, szétspricceltek a Redditen, agyonosztották a 8chanhoz hasonló, szélsőjobbosok által is kultivált mocsokoldalakon, de megfertőzte a politikailag nem feltétlenül extremista gémer szubkultúrákat is, ahol azokat úgy osztották tovább, ahogy a játékvideókat szokták.

Hogy ez hány emberhez ért el, nem tudni. A Facebook most bejelentette, hogy csak ők 1,5 millió megosztást töröltek a pénteki támadás utáni első 24 órában. Arról talán nem véletlenül nem írnak, hogy hány nézőt hoztak náluk a tömeggyilkos videók. Azt azonban közölték, hogy a másfél millióból 1,2-t már a feltöltésnél automatikusan töröltek. Szép szám, de ez azt is jelenti, hogy legalább 300 ezer videó, amin 50 embert gyilkol meg egy terrorista, átment az automata, szoftveres cenzúrán.

Hasonló volt a helyzet a Youtube-on is, akik szintén rohammunkában, nagyrészt manuálisan próbálták tartani a lépést a rengeteg megosztással. Ha a korábban már eltávolított felvételeket osztja meg újra valaki, azt könnyű felismerni, ha azonban változtat rajta, például saját kommentárral látja el, újravágja, mémekkel vegyíti stb., már jóval bonyolultabb a helyzet. A Youtube azzal védekezik, hogy nem távolíthatnak el mindent automatikusan, hiszen ezzel kicenzúráznának minden normális hírfeldolgozást is, amelyek bevágják egy tragédia képeit.

A videómegosztót azonban így is sokan támadták, mondván, ha például nem jogtiszta zenebetétek vannak egy videóban, azt bezzeg azonnal képesek elérhetetlenné tenni. A platform a kritikák szerint minden próbálkozása ellenére jelentős szerepet játszik az erőszak terjesztésében, emiatt most az új-zélandi hatóságok is keményen támadták őket, hasonlóan a Facebookhoz. A szigetországban több nagy hirdető is felfüggeszteti a kampányait a közösségi médiában, Jacinda Ardern miniszterelnök pedig megbeszélést kezdeményezett a Facebook vezetésével a live streaminggel kapcsolatban. A problémás videók hatékonyabb szűrése várhatóan Európában is újra előtérbe kerül: egy éve az Európai Unióban már kezdeményezték egyszer, hogy az erőszakos videókat a nagy platformok köteles legyenek egy órán belül eltávolítani – ez a javaslat most újra előtérbe kerülhet.

Új-Zélandon közben a rendőrség bejelentette, hogy letartóztatásban marad egy férfi, akinek ugyan nem volt köze magához a terrortámadáshoz, de a videót támogató szöveg kíséretében megosztotta, és a két megtámadott mecsetről posztolt fényképet, „target acquired”, (kb. célra tarts) szöveg kíséretében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport