Eszter, Eliza
EUR 382,52 Ft
USD 356,70 Ft
14 °C
24 °C

Egy óra alatt, iPaden képezték ki a pilótákat a lezuhant Boeing típusára

000 1EF7VI
2019.03.18. 09:24

Az etiópiai légi katasztrófa után az egész világon földre kényszerítették a 737 Max 8 típust, ami gazdaságilag is megrengette a Boeinget. Az érintett típus gépei az elmúlt fél évben kétszer is gyanús körülmények között zuhantak le, ami a gyanú szerint egy bizonyos helyzetekben életveszélyesen működő szoftveres mechanizmussal, az un. MCAS működésével függ össze: az elvileg az átesés megakadályozására szolgáló korrekciós rendszert meghülyíthetik a hibás adatok, és ilyenkor a pilótáknak az automata szisztémával kellene küzdeniük a túlélésért – anélkül, hogy erre megfelelő kiképzést kaptak volna.

A probléma, mely egyes szakértők szerint a túl gyors fejlesztésből, a rivális Airbus-szal folytatott versenyből következik áttételesen, nem derült ki a Boeing 737 Max 8 üzemeltetési kézikönyvéből, arra a pilótákat nem képezték ki, pedig csak egy gyorsan végrehajtott összetett műveletsorral lehetett volna a katasztrófát megakadályozni. Az etiópiai tragédia után a Boeing átírta a használati utasítást és egy szoftverfrissítést is bejelentettek, amivel a cég implicit elismerte, hogy valami nem volt rendben.

Közben azonban a Quartz kiderítette, hogy hogy nézett ki annak idején az amerikai pilóták képzése a Boeing 737 Max 8-ra:

Alig egy órás specifikált képzést kaptak egy iPad segítségével. 

Az érdemi képzés hiányának az az oka, hogy a most az egész világon a repülésből felfüggesztett 737 Max 8-at hivatalosan a 737-800 kategória altípusának tekintik; akinek engedélye van arra, ezt is vezetheti. A Max 8 azonban, mint a balesetekből kiderült, tragikusan máshogy tud viselkedni, mint a többi gép.  Az amerikai használati utasítások ennek ellenére szót sem ejtettek a katasztrófákért felelősnek tartott MCAS-rendszerről, több nagy légi társaságnak pedig egyelőre nincsenek is Max 8-as szimulátorai.

Frissítés:

Közben nyilvánosságra került az etióp gép fekete dobozának vizsgálati eredménye: az etióp hatóságok közlése szerint az adatok nagyon hasonlítanak a fél évvel korábban lezuhant indonéziai 737 Max 8-os fekete dobozának karakterisztikájához.

(Borítókép:  Issouf Sanogo / AFP)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla