Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Találtak 5000 tenger alatti hegyet, és nem tudják, hol van ennek a vége

2019.03.19. 09:26
Legalább 5000, eddig ismeretlen óceán alatti hegyet fedeztek fel a kutatók a világtenger domborzatának eddigi legteljesebb feltérképezése során.

A tengerfenék minden eddiginél pontosabb feltérképezéséhez olyan műholdas adatokat használtak, melyek a víz felszínének apró jellegzetességeiből utalnak a domborzati sajátosságokra. Hogy pontosan hány, korábban feltérképezetlen víz alatti hegyet találtak, még nem tudni. A kutatók az Independent cikke szerint akár a 10 ezres számot is elképzelhetőnek tartják.

Untitled-3
Fotó: NOAA

Az oceanográfiával foglalkozó kaliforniai Scripps Institution kutatása közvetve a klímaváltozáshoz és a cunami-előrejelzéshez szolgáltat majd adatokat. Laikusoknak a legmeglepőbb talán, hogy miközben a felszíni földformákra mennyire pontos képünk van, még mindig milyen keveset tudunk a víz alatti világról. A mostani nagy hegyszaporulat oka, hogy az eddigi kettőhöz képest most már másfél kilométeres magasság felett tudnak minden objektumot kellő bizonyossággal azonosítani – és nagyon várják, hogy néhány éven belül a Nasa új SWOT műholdrendszerének köszönhetően ez a szám 1 km-re csökkenjen.

Az ENSZ-nek is fut párhuzamosan egy Seabed 2030 nevű programja, melyben mindenféle állami és magánadatot, többek között a halászhajók akusztikus mélységméréseinek eredményeit szeretnék összegyűjteni. A cél, hogy egyszer hasonlóan részletes képünk legyen az óceánok alatti domborzatról, mint a földfelszínről.