Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Az embereknek is van mágneses „hatodik érzékük”, mint a vándormadaraknak

2019.03.20. 08:50

Vándormadaraknál közismert, hogy érzékelik a Föld mágneses mezejét, ez a képességük segít nekik a tájékozódásban, így abban is, hogy jövőre is oda térjenek vissza az afrikai költözés után, ahonnan tavaly elindultak. Ugyanez megvan a halaknál, tengeri teknősöknél, pillangóknál is, sőt, több főemlősnél, kutyáknál és medvéknél is kimutatták már. A mágneses tájékozódást a kriptokróm 1a fényérzékelő molekulákkal hozzák összefüggésbe.

Ugyanerről az időnként hatodik érzéknek nevezett képességről azt szokták gondolni, hogy az embernél, bár az emberré fejlődés korábbi szakaszában még megvolt, mára elveszett. Egy friss kutatás azonban korábban nem látott erejű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy tudat alatti szinten az ember is érzékeli a mágneses mezőt.

A kísérletre vállalkozó harminc önkéntest a zavaró elektromágneses hullámokat kizáró „ketrecbe” ültették, majd a tekercsekbe vezetett elektromos árammal mágneses teret generáltak körülöttük. Bár az elektromágneses jeleket a résztvevők tudatosan nem érzékelték, nem tudták megmondani azoknak a változásait, az agy elektromos jelei így is finom válaszreakciókat mutattak.

Eredményeink azt jelzik, hogy az emberi agy valóban összegyűjti és feldolgozza a mágnesesmező-receptorok irányokkal kapcsolatos jeleit

– idézi a kutatókat az Independent. Szerintük ez nem is túl meglepő, hiszen az állatvilágban általános a mágneses tájékozódás képessége, és a mai ember vadászó-gyűjtögető elődeinél is bizonyára megvolt. „Még felfedezésre vár, hogy ez az örökség mennyire maradt meg.”