Vízre utaló ásványokat talált az aszteroidát vizsgáló Hajabusza-2

letöltés.png
2019.03.20. 16:51

A Hajabusza-2 japán űrszonda bő két héttel ezelőtt küldött videót arról, ahogy landolt a Ryugu névre hallgató aszteroidára, most azonban ennél is izgalmasabb fejlemények érkeztek: kiderült, hogy az űrszonda vízre utaló hidratált ásványokat talált a kisbolygó felszínén – írja az MTI.

A japán űrügynökség (JAXA), az Aidzui Egyetem és néhány más japán intézmény kutatói a Science című tudományos folyóirat internetes kiadásában számoltak be arról, hogy az űrszonda közeli infravörös tartományú spektrométere

ásványokba zárt hidroxilcsoportok jelenlétét észlelte a kisbolygó felszínén.

A kutatók most először jelentettek be tudományos felfedezést azóta, hogy az űrszonda február 22-én landolt a Földtől mintegy 340 millió kilométerre lévő aszteroidán, hogy begyűjtse az első mintákat. A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójába, az aszteroida felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba.

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán képződhetett és olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak. A kutatók éppen emiatt eddig is azt gondolták, hogy információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről, de ha a kisbolygóról származó vízről kiderül, hogy hasonló izotópösszetétele van, mint a földinek, az igazolja azt az elméletet, hogy egykor aszteroidák révén juthatott el a víz a Földre.

A küldetés a tervek szerint 2019 decemberében zárul le, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut, az űrszonda pedig várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.  • Tippek
  • Biztosítás