A magyar kormány megvétózza az EU-s klímatervet

2019.03.21. 13:37

Bár az Európai Parlament a hét elején simán megszavazta az Európai Bizottság 2050-es klímatervét, Magyarország a lengyelek, a csehek és nem utolsó sorban Németország társaságában elutasítja a tervezetet.

A visegrádiak és a németek nem akarják elfogadni, hogy bármilyen határidőt rögzítsenek az EU szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentésére, ezért a 2050-es évszámra való minden hivatkozást törölnének a közös tervezetből. Az európai megosztottságról és a magyar vétóról az Euractiv szerzett meg bizalmas dokumentumokat.

Az Európai Bizottság terve a párizsi klímacélokhoz igazodva arra irányul, hogy az EU szén-dioxid-kibocsátása nullára csökkenjen 2050-re. Miközben Trump kiléptette az Egyesült Államokat a klímaegyezményből, az Európai Unió nagyon ambiciózus tervet fogalmazott meg. Igaz, a Párizsban megfogalmazott cél, az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5-2 fokon belül tartott globális felmelegedés így is hihetetlenül nehéznek tűnik.

Mint a Portfolio is emlékeztet, amikor az Európai Parlamentben e hét elején szavaztak az Európai Bizottság 2050-es klímatervéről, a képviselők meggyőző többséggel, 369-116 arányban támogatták a zéró kibocsátásra vonatkozó tervet. A tagállamok azonban megosztottak. Míg Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Spanyolország, Portugália, Finnország, Svédország és Dánia támogatják az évszázad közepéig a teljes dekarbonizációt, Magyarország – Németországgal Lengyelországgal és Csehországgal együtt – elutasítja a határidőt, ezért a 2050-es évszámra való minden hivatkozást törölni akarnak az EU-s tervezetből.



  • Biztosítás