Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Nem szabad humán reprodukcióra használni a génszerkesztést

2019.03.21. 08:28
Felelőtlenség lenne a kutatók részéről humán reprodukciós célokra használni a génszerkesztést – szögezte le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új szakértői bizottsága. A testület a biotechnológiai beavatkozással kapcsolatos tudományos, etikai, társadalmi és jogi kérdéseket vizsgálja.

Jelenleg bárki részéről felelőtlenség lenne génszerkesztést használni gyerekek létrehozására, mivel a DNS-ben bekövetkező változások átöröklődhetnek a következő nemzedékekre

– húzták alá közleményükben a szakértők. A WHO főigazgatója tavaly decemberben hívta életre a bizottságot, azután, hogy egy kínai tudós novemberben bejelentette, hogy génszerkesztett ikrek létrehozásában segített. A WHO bejelentését megelőzően egy nemzetközi kutatókból és szakemberekből álló csoport az emberi petesejtet, spermát vagy embriót érintő génszerkesztés ideiglenes betiltására szólított fel a múlt héten. A bizottság szerint nincs szükség ilyen szintű korlátozásra, ám hangsúlyozta, hogy a humán génszerkesztési kutatásokat kizárólag tudományos céllal, átlátható módon lenne szabad végezni.

Ho Csian-kuj kínai kutató beszél az emberi génmódosításról szóló konferencián Hongkongban 2018. november 28-án
Ho Csian-kuj kínai kutató beszél az emberi génmódosításról szóló konferencián Hongkongban 2018. november 28-án
Fotó: Alex Hofford

A kínai Ho Csian-kuj tavaly novemberben jelentette be, hogy a CRISPR-cas9 nevű molekuláris ollóval megváltoztatta egy ikerpár génállományát, hogy a babák ne kaphassák el apjuktól a HIV-vírust. A kutató bejelentése az egész világon nagy felháborodást váltott ki. A szakemberek szerint Ho tevékenysége ismeretlen egészségi kockázatoknak tette ki az ikreket. Kínában a közelmúltban közzétették azt a tervezetet, amely a génszerkesztést és más kockázatokat rejtő biotechnológiai beavatkozásokat szabályozná.

(MTI)