Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Parazita ikertestvérével a hasában született egy kislány Kolumbiában

2019.03.21. 15:24
Cisztának gondolták a terhességi vizsgálatokon, de születése után kiderült, hogy az újszülött kislány hasában saját, még mindig növekvő ikertestvére van.

Ikerterhességek korai szakaszában viszonylag gyakran megtörténik, hogy az egyik magzat felszívódik, a mostani kolumbiai eset azonban nagyon ritka, csak minden 500 ezredik esetben fordul elő. A „magzat a magzatban” most leírt esetében az orvos a terhesség 35. hetében látta először az anyát, és úgy diagnosztizálta, hogy az egyébként egészséges magzatnak májcisztája van.

paraa
Fotó: CreditCreditDr. Miguel Parra-Saavedra

A 3D-s és 4D-s képalkotó eljárásokból azonban hamarosan kiderült, hogy a folyadékkal kitöltött üregben egy másik, miniatűr magzat van, akit élő köldökzsinór kapcsolt össze nővére bélfalával, ahol folyamatos volt a vérellátás – írja a New York Times.

A rendkívüli orvosi hír eljutott a helyi médiához is, egy tévécsatorna végigkövette a terhesség végét. Két héttel az ikerterhesség felfedezése után az orvosok császármetszéssel elindították a szülést, mert attól tartottak, hogy ha várnak, a belső magzat károsíthatja a nagyobb ikernővér hasi szerveit. Az Itzamara névre keresztelt kislány születése után laparoszkópiás műtéttel eltávolították a félig kifejlett testvérét. A félig fejlett magzat 5 centiméteres volt, kezdetleges fejjel és végtagokkal, de nem volt önálló szíves és agya, életre értelemszerűen nem volt alkalmas.