Konrád
6 °C
23 °C

Mesterséges gravitációt tesztelnek az űrhivatalok

2019.03.25. 16:01

Állandó edzéssel és szigorú diétával kell minden egyes asztronautának formában tartania a testét, hogy a Nemzetközi Űrállomás mikrogravitációjában tartózkodva ne legyen semmi komoly bajuk. Az amerikai (NASA) és az európai (ESA) űrhivatalok azonban jóval egyszerűbb megoldást szeretnének erre a problémára, ami az idegen bolygókra vezető küldetéseken fokozottan jelentkezik majd.

A tudósok szerint a mesterséges gravitáció lesz az adu ász.

A két űrhivatal közösen elindított egy kísérletet, amelyben az űrbéli környezet és a vélt megoldás hatását igyekeznek szimulálni. Az önként jelentkezők 60 napot tölthetnek el a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) speciális ágyában, amelyet úgy döntenek meg, hogy a vér távozzon a résztvevők fejéből.

Naponta egyszer meg is pörgetik őket a központ centrifugájában, hogy a vér a végtagjaik felé nyomuljon. A szerkezetben személyre szabják a centrifugális erőt, hogy az megfeleljen a vizsgált alany méreteinek, és a forgás középpontját is úgy tudják beállítani, hogy az illető a feje vagy a mellkasa körül forogjon. Eközben vizsgálják a résztvevők kardiovaszkuláris funkciói, az izomerejük, az emésztésük és a szellemi képességeik változását.

Ez nem hangzik olyan menőnek, mint a mozifilmek űrhajóin látott óriási forgó kerekek, amelyek szintén a gravitációt hivatottan fenntartani, cserébe viszont könnyen kivitelezhető kísérlet, és ha eredményes, akkor tényleg egyszerűbb megoldás lesz az fitneszeléssel és furcsa kajákkal kínzott űrhajósok problémájára.

(ESA)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!