Több mint 2600 politikai kamuprofilt lőtt le a Facebook

2019.03.26. 21:24

Több mint 2600 politikai hangulatot manipuláló, Iránhoz, Oroszországhoz, (Észak-)Macedóniához vagy Koszovóhoz köthető álprofilt távolított el a Facebook, írja az AFP.

A Facebook már hosszú ideje küzd a politikát befolyásolni kívánó bérkommentek és kamuprofilok ellen. "Folyamatosan azon dolgozunk, hogy kiszűrjük és megállítsuk az ilyen típusú tevékenységeket, mert nem akarjuk, hogy a szolgáltatásainkat emberek manipulálására használják" – jelentette ki a Facebook kiberbiztonságért felelős vezetője, Nathaniel Gleicher ezúttal is.

A Facebook keddi közlése szerint a most törölt profilok nem feltétlenül álltak központi irányítás alatt, de a szervezetten működő trollcsapatokéhoz hasonló módszerekkel próbáltak meg minél több felhasználót politikai propagandával megfertőzni.

A keddi közlés szerint a Facebook:

  • 513 Iránhoz köthető oldalt, csoportot és fiókot,
  • 1907 Oroszországhoz köthető profilt,
  • illetve 212 (Észak-)Macedóniában vagy Koszovóban létrehozott profilt

távolított el.

A Facebook egyébként az év elején már több száz Iránból származó, manipulatív célokra használt fiókot tüntetett el, amelyek többsége az iráni kormányzat álláspontját próbálta meg minél több felhasználóhoz eljuttatni, főként olyan kényesnek ítélt ügyekben, mint a palesztin-izraeli konfliktus vagy a jemeni háború.

Az orosz politikai bérkommentelőkről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM