Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Tojással a hasában kövesedett meg egy 110 millió éve élt madár

2019.03.26. 23:25

Tojásával a hasüregében kövesedett meg egy 110 millió évvel ezelőtt élt madár, amelynek maradványait Északnyugat-Kínában fedezték fel a kutatók, írja az MTI. A világon először bukkantak ilyen leletre.

A tudósok szerint a lelet egy mostanáig ismeretlen fajtól származik: az Avimaia schweitzerae a már kihalt Enantiornithes-madarak csoportjába tartozott, amelyek a dinoszauruszokkal éltek együtt a kréta időszakban. Miután a Jümenben felfedezett ősmaradványból mintát vettek a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, megállapították, hogy a szokatlan szövet egy tojásból származik.

A tanulmány vezető szerzője, Alida Bailleul szerint a minta részletes elemzéséből kiderült, hogy a madár reprodukciós szervrendszerre rendellenesen működött. A héjat egy helyett két réteg alkotta, ami azt jelzi, hogy a tojás túl sok ideig volt az anyamadár hasában. A héj emellett rendkívül vékony is volt. Ez a jelenség stressz hatására alakul ki a madaraknál.

A szakemberek szerint pont a rendellenes tojás okozhatta az anyamadár halálát. Bailleul szerint a tojás beszorulása a testbe súlyos és halálos állapot, amely meglehetősen gyakori a stresszt megélő, kis testű madarak esetében.

A Nature Communications online kiadásában megjelent tanulmány szerint a fosszília kilapítottsága ellenére a tojás remek állapotban maradt fenn, beleértve a héj olyan részeit is, amelyekkel ritkán találkozni a fosszilis rekordban.