Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Eldobható drónokat vezet be az USA hadserege

2019.03.27. 10:42

Egyszer használatos, olcsó teherszállító drónokat tesztel az Egyesült Államok haditengerészete, és ezek az eszközök más értelemben is eldobhatók, hiszen vitorlázó repülőkről van szó. Az olcsó furnárlemezekből összeállított szerkezetek úgy néznek ki, mintha csak kartondobozokból összetákolt repülőszerű tárgyak lennének, amivel a gyerek vadászpilótásat játszhat a kertben, pedig ezeket tényleg a hadsereg fogja használni.

Akár 700 kilogrammot célba juttatnak

A Logistic Gliders nevű cég sikeresen túljutott néhány fontos teszten az amerikai haditengerészettel, és ha megkapják tőlük a jóváhagyást, elkezdődhet az alig pár száz dollárba kerülő - pár tízezer forintos - hadi eszközök sorozatgyártása.

A vitorlázók elindításához szükség lesz valamilyen nagyobb teherszállító repülőre, de ha már a levegőben vannak, onnantól már önállóan vagy rádiós távirányítással a célhoz navigálnak. A leszállás megoldható ejtőernyővel, de a hasukon is landolhatnak - pályára nincs szükség, elég nekik egy városi utca vagy egy nagyobb tisztás.

Elsősorban az a vitorlázók előnye, hogy nagyobb távolságokat tudnak megtenni, míg a korábbi, csupán ejtőernyős módszerrel a nagyobb teherszállító repülőnek meg kellett közelíteni a célt. Elvileg már az ejtőernyőket úgy tervezték, hogy azokat újra tudják használni a csomagok leszállítása után, a gyakorlatban ez szinte sohasem történik meg.

(Engadget)