Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

1100 megcsonkított delfintetemet találtak a francia partoknál idén

2019.03.28. 18:25

Mintegy 1100 megcsonkított, levágott uszonyú delfintetem sodródott az Atlanti-óceán francia partjaira év eleje óta, az agresszív ipari halászat okozta tömeges pusztulásuk miatt a francia környezetvédelmi tárca nemzeti tervet vázolt fel az állatok védelmére - írja az MTI. 

Willy Daubin, a La Rochelle-i Egyetem Tudományos Kutatóközpontjának munkatársa szerint három hónap alatt meghaladták a tavalyi rekordot, ami az elmúlt 40 év legnagyobb pusztításának számított.  A kutató szerint az állatok 90 százalékának pusztulását halászhálóval való véletlen befogás okozta, ám rejtély, hogy idén miért ilyen nagyarányú a jelenség.

A kutatóközpont szakemberei által a tetemeken végzett vizsgálat brutális csonkítást mutatott ki. Környezetvédelmi aktivisták szerint a halászok rendszeresen kivágják a hálóba gabalyodott és elpusztult állatok testrészeit azért, hogy megóvják hálójukat. 

Francois de Rugy francia környezetvédelmi miniszter múlt héten La Rochelle-be látogatott, ahol tervet vázolt fel az állatok megóvására. Ennek része a kutatások fokozása a Viscaya-öböl közelében működő mintegy 26 halászhajóraj akusztikus berendezéseinek korszerűsítésére, amelyek távol tarthatják az állatokat a halászhajóktól.

Állatvédők szerint azonban a miniszter által előterjesztett elképzelések nem elegendőek, és az akusztikus berendezések számának növelése az óceánok mértéktelen hangszennyezéshez vezet, és nem jelenti a probléma hosszú távú megoldását.   

A Sea Shepherd aktivistacsoport szerint a halászat jelenlegi mértéke a delfinpopuláció kipusztuláshoz vezethet. Szerintük az ökológiai válságot az alacsony árú halak iránti megnövekedett kereslet idézte elő.

"Jelenleg a delfineket megölő halászhajók által kifogott tengeri sügér kilónkénti ára a francia piacokon nyolc euró" 

Az Európai Bizottság adati szerint az elmúlt 50 évben kétszeresére nőtt a globális halfogyasztás. Az ilyen mértékű növekedés a környezetvédők szerint fenntarthatatlan.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek