Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Összesen tíz disznódelfin maradt a világon

2019.04.02. 11:20

A kaliforniai disznódelfin (vagy vaquita) a világ legveszélyeztetettebb tengeri emlőse, és félő, hogy megállíthatatlanul sodródik a teljes kihalás felé. Mára nagyjából 10 egyed maradhatott életben a fajból, miközben két éve még 30-an voltak, két évtizede pedig 600-an - áll a faj megmentéséért küzdő tudományos bizottság legfrissebb jelentésében.

Sőt, a jelentés írása óta még tovább csökkenhetett a számuk, a Sea Shepherd nevű állatvédő szervezet ugyanis éppen tegnap jelentette, hogy egyik hajójuk valószínűleg talált egy elpusztult disznódelfint. Az állatot még nem határozták meg formálisan, de a mai boncolás után biztosak lesznek a faját illetően.

A kaliforniai disznódelfin kizárólag a Mexikóhoz tartozó Kaliforniai-öböl északi csücskében él, nagy szerencsétlenségére pont ott, ahol a totoaba hal is, amelyre a tiltás ellenére is rengetegen halásznak.

Mivel úszóhólyagját a kínai kuruzslók valamiért gyógyhatásúnak tartják.

Noha Mexikó betiltotta a totoaba hal halászatát, az ovhalászok ennek ellenére kifeszítik függönyszerű hálóikat, amelybe rendszeresen fennakadnak a disznódelfinek, és elpusztulnak.

A vaquitapopuláció három év alatt felére csökkent a mexikói kormány intézkedéseinek ellenére. A kutatók sokkal határozottabb fellépést követelnek a kormánytól. Több pénzre van szükségük a halászhálókat eltávolító csapatoknak, akiket rendszeresen megtámadnak az orvhalászok, és jelentősen meg kellene emelni az illegális halászat monitorozásának hatékonyságát is.