Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Hihetetlenül ritka dolog történt a Pécsi Állatkertben

2019.04.04. 16:48

.Ervina, a Pécsi Állatkert szalagos varánusza feltehetően szűznemzéssel, azaz hím varánusz nélkül adott életet négy egészséges kis gyíknak, írja közleményében az intézmény. A világon soha, sehol nem dokumentáltak még ehhez hasonló esetet.

Szalagos varánusz kis gyíkok
Szalagos varánusz kis gyíkok
Fotó: Pécs Zoo

Ervina fél éve rakott egészséges tojásokat, melyekből négy kis varánuszbébi kelt ki pár hete. Mindez azért szenzációs, mert a pécsi állatkertben két nőstény varánusz él, a kis gyíkok tehát feltehetően szűznemzéssel születhettek meg, ami még a vadon élő hüllők esetében is rendkívül ritka.

A szűznemzés egy olyan túlélési stratégia, ami biztosítja az állatok – például a hüllők, halak, kígyók – szaporodását, hím egyedekkel történő párzás nélkül.

Sulyok Ábris, az állatkert terráriumának vezetője elmondta, a szalagos varánuszok már az 1980-as évektől kezdve jelen vannak az állatkert gyűjteményében, de tudomása szerint az elmúlt több mint 30 év alatt ezek az állatok nem szaporodtak.

Nagyon meglepődtünk, amikor láttuk, hogy Ervina, az egyik nőstény szalagos varánuszunk egészségesnek tűnő tojásokat rakott. Ahhoz azonban,hogy minden kétséget kizáróan bizonyítani tudjuk, hogy valóban szűznemzés történt, genetikai vizsgálatokat fogunk végeztetni

– mondta Sulyok.

Ervina évente több alkalommal is rakott már tojásokat – átlagosan húsz darabot –, de ezek a tojások torzak, összeesettek voltak. Az évek során ugyanakkor Ervina tojásai egyre szebbek, nagyobbak, egészségesebbek lettek. A nagyjából fél éve lerakott tojásokat is ezért rakták keltetőbe a gondozók.

Ahhoz, hogy a kis gyíkok egészségesen kikelhessenek, fél évig kellet folyamatosan, hiba nélkül egy megadott szinten tartani a keltetőben a páratartalmat, az oxigénszintet és a megfelelő hőmérsékletet. A kikelt gyíkok ezután speciális nevelést és kiemelt törődést igényelnek.