Palkovics minisztériuma szerint rendben van az MTA kutatóhálózata

2019.04.06. 10:10

Kiválóan működik a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata, gyökeres átalakításra nincsen szükség – a megállapítás nem máshol áll, mint az MTA elsúlytalanítását épp a kutatóhálózat átalakításával indokló Palkovics László vezette minisztérium által indított vizsgálat összegzésében, írja a Népszava.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ezzel láthatóan a tárca vezetőjének alaptételét cáfolja. A teljesítményértékelést a minisztérium kezdeményezésére az MTA végezte el, hazai és külföldi szakértők bevonásával. 

Palkovics László tart sajtótájékoztatót az MTA-val kapcsolatban 2018. december 6-án
Palkovics László tart sajtótájékoztatót az MTA-val kapcsolatban 2018. december 6-án
Fotó: Ajpek Orsi / Index

Palkovics szerint a kutatási eredmények nem jók, ezért volna indokolt „egységesen működtetni az eddig szétesett finanszírozási rendszert” – más kérdés, hogy a jelenlegi rendszert a Fidesz kormányzása alatt alakították át, bár a miniszter arról a régmúlt örökségeként beszél. Szerinte az MTA indokolatlanul egyszerűsíti le a helyzetet arra, hogy elveszik tőle a költségvetést.

Az értékelés szerint:

  • 2017 óta tovább javult a kutatóhálózat teljesítménye, 
  • több a sikeres nemzetközi pályázat, rangos nemzetközi publikáció;
  • a matematika és természettudományok területén nemzetközi téren jelentős szerepet játszanak a hazai intézetek,
  • nagyra értékelték a bölcsészet- és társadalomtudományok területén működő intézményeket is.

A szakértők által összeállított értékelés az MTA számára fontos érv lehet a Palkoviccsal zajló egyezkedésekben.  • Tippek
  • Lakáshitel