Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Elpusztult Báró, az ország legismertebb gólyája

2019.04.07. 07:29 Módosítva: 2019.04.07. 14:19

Most már biztosra vehető, hogy az ország kedvenc fehér gólyája, Báró elpusztult. Nagy valószínűséggel áramütés érte vagy lelőtték. 

Báró volt hazánk egyik legismertebb fehér gólyája. Az őrhalmi iskolán épített fészkét korábban bekamerázták, így bárki nyomon követhette az életét. Magára a madárra is jeladót szereltek (az összes jeladós madarat itt találja), így nyomon követhető volt például az, amikor tavaly augusztusban a költöző madár (és öt fiókájából az életben maradt négy) elindult délre.

D KOM20170304010 (1)

A fehér gólya mindig az elsők között érkezett haza, azért, mert ő nem repült el Kelet-Afrikába vagy még távolabb, mint társai, hanem a Közel-Keleten töltötte a telet. A madártani egyesület aktivistái idén is várták, ám a madár nem jelentkezett.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője azt mondta: a gólya nem természetes úton – kora vagy végelgyengülés miatt –  pusztult el. Báróval a feltételezések szerint baleset végezhetett. Fészkét egy másik gólyapár már el is foglalta.