Eötvös Loránd emléke előtt tiszteleg az MNB, a Posta és az MTA

DSZZS20190408003
2019.04.08. 14:28

Eötvös Loránd fizikus halálának 100. évfordulója alkalmából Áder János köztársasági elnök fővédnökségével ünnepséget rendeztek hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában – jelentette az MTI. Az UNESCO-val együttműködésben szervezett megemlékezés védnökei: Borhy László, az ELTE rektora, Lovász László, az MTA elnöke, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Lovász László beszédében úgy fogalmazott: Eötvös személyében nem csupán a természettudomány világszerte elismert, tudományos alkotásaival máig ható kutatóját, hanem a magyar oktatásügy és tudományszervezés államférfiúi teljesítményű személyiségét, valamint az Akadémia egykori elnökét is tisztelhetjük. Palkovics László szerint „Eötvös Lorándot ünnepeljük, a legnagyobb hatású magyar fizikust, az egyik – hacsak nem a legnagyobb – Magyarországon alkotott kutatót, kiváló elmét és tudóst, akinek munkássága nem csupán a múltban, hanem a jelenben is világhírű”.

A fizikus halálának 100. évfordulója alkalmából a Magyar Posta emlékbélyeget bocsát ki, amit be is mutattak az MTA dísztermében rendezett emléknapi ünnepségen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két emlékérmét jelentet meg Eötvös tiszteletére. A 10 ezer forint névértékű ezüst és a kétezer forint névértékű színesfém emlékérme főhajtás a 19. századi magyar fizikus, a torziós inga egyik feltalálója és tökéletesítője előtt, aki vallás- és közoktatásügyi miniszterként, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökeként is tevékenykedett – közölte a jegybank.

Az ezüst- és a színesfém változat azonos érmeképpel jelenik meg, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékpénzeket Szanyi Borbála szobrászművész tervezte. Az előoldal központi motívuma az ELTE Eötvös József Collegium épülete, amely Eötvös Loránd kezdeményezésére, miniszteri hivatali ideje alatt jött létre. A tematikai oldal a tudós feltalálót mutatja be Eötvös Loránd dekoratív stílusú portréjával.

Az érmék sűrűn recézett peremén az Eötvös Collegium ma használt jelmondata („Szabadon szolgál a szellem”) fut körbe szélfeliratként.

Az ezüst emlékpénzből tükörfényes kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes kivitelben 5000-5000 darab készíthető.

Az ezüst emlékérme három hónapig, míg a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-től. Az emlékérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Eötvös Loránd (1848–1919)

Eötvös Loránd a 19. századi magyar tudóstársadalom kiemelkedő alakja volt, aki a gravitációs tér térbeli változásának mérésére szerkesztette meg a világhírűvé vált torziós ingáját, valamint elméleti úton felismerte a folyadékok különböző hőmérsékleten mért felületi feszültsége és molekulasúlya közötti összefüggést. Pályafutása alatt volt a ma az ő nevét viselő Budapesti Tudományegyetem rektora, valamint 16 éven keresztül az MTA elnöke is. Vallási és közoktatási miniszterként köznevelési reformot hajtott végre, ekkor 400 új iskola létesült. Édesapja, Eötvös József tiszteletére 1895-ben alapította az Eötvös Collegiumot, azért, hogy egyetemi képzésben részesülhessenek a tehetséges, de szerény anyagi lehetőségű diákok.

(Borítókép: Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter és Lovász László, az MTA elnöke (jobbra) az Eötvös Loránd fizikus halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MTA dísztermében 2019. április 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)  • Tippek
  • Árfolyam