Erik, Alexandra
EUR 383,02 Ft
USD 364,40 Ft
9 °C
23 °C

Ismét ébren van és dolgozik a kínai holdjáró

2019.04.10. 10:28

Három hónaposra tervezett élettartamánál már hosszabban dolgozik a Hold "sötét oldalán" a Jáde Nyúl 2. A kínai holdjáró több napig tartó alvó állapotot követően április 9-én ismét munkába állt, közölte kedden a kínai űrkutatási hivatal.

A holdjáró a Csang'o-4 űrszonda fedélzetén érkezett meg január 3-án a Hold Földről sosem látható oldalára az első olyan kutatási programban, amely a Hold sötét oldalának* felfedezésére indult. A Jáde Nyúl 2 április 2. és április 8. között "déli pihenőt" tartott, mivel ebben az időszakban a Hold felszínének hőmérséklete szélsőségesen magas volt, hétfőn azonban folytatta kísérleteit.

Jáde Nyúl 2 a Holdon
Jáde Nyúl 2 a Holdon
Fotó: CNSA

A holdjáró, amely a Kármán Tódorról elnevezett Von Karman kráternél végez kutatásokat, eddig 170,92 métert tett meg a Hold sötét oldalán, közölték a kutatók. A 135 kilós Jáde Nyúl 2-t felszerelték a felszín alá hatoló radarral a felszín közeli struktúrák kitapogatására és infravörös spektrométerrel a Holdon található anyagok összetételének elemzésére. Két panorámakamerájával nagy felbontású színes fotókat tud készíteni, az elsőket egy héttel érkezése után már el is küldte a földi irányító központba.

A Jáde Nyúl 2 automatikusan helyezi magát alvó vagy éber állapotba a napfény mennyiségétől függően. Ezt az automatizmust azért kellett beépíteni, mert a Hold túloldalán lévő eszközzel sokkal nehezebb a kapcsolattartás, mint az innenső oldalival.

A kínai holdkutatási program nemzetközi együttműködésben valósul meg. A misszió négy tudományos programjának műszereit holland, német, svéd és szaúd-arábiai kutatók fejlesztették. (MTI)

*A Hold túloldala természetesen nem állandóan sötét, ugyanúgy éri periodikusan váltakozva napfény, ahogy a Földről látható arcát. A kifejezés, a "Hold sötét oldala" azonban régóta elterjedt közfogalom a Hold túloldalára, és az űrkutatásban is használatos kifejezés, amivel a rádióforgalmazás sötétjére utalnak, azaz a Hold sötét oldala az a terület, ahonnan nem lehet közvetlen rádiókapcsolatot létesíteni a Földdel. Ezért van szükség például a Jáde Nyúl 2 esetében is külön, a Hold körül keringő műholdra, hogy a kínai űrügynökség kapcsolatban tudjon maradni a holdjáróval.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek