Anglia korlátozhatja a 18 év alattiak lájkolását

2019.04.15. 13:22

Egy most kiszivárgott tervezett szerint a 18 éven aluliak online biztonsága érdekében szigorításokat vezetne be Anglia - írja a BBC. A tervezet szerint az érintett korcsoport nem lájkolhatna a Facebookon és az Instagramon, és tilosak lennének az olyan aktivitásösztönzők is, amik arra késztetik őket, hogy több időt töltsenek online. 

A tervezet szerint a lájkolás segíthet abban a cégeknek, hogy profilozzák a felhasználókat, a strike pedig arra ösztönzi a felhasználókat, hogy minden nap aktívan használják az alkalmazást, és ezzel a fiatalokat arra ösztönzi, hogy több időt töltsenek online, vagy akkor is küldjenek videókat és képeket Snapchaten, amikor egyébként nem is lenne hozzá kedvük. 

A tervezet összesen 16 olyan szabályt állítana fel, amikben szabályoznák, hogy a 18 év alatti regisztrálóknál a  biztonsági és adatvédelmi beállítások alapértelmezetten a legerősebbek legyen.

  • Alapértelmezett lenne a helymeghatározás kikapcsolása, és egyértelműen láthatónak kellene lenni,  ha mégis be van kapcsolva. Ráadásul ebben az esetben is visszaállna később automatikusan a kikapcsolt állapotra.   
  • A lehető legminimálisabb adatot gyűjtené a 18 év alattiaktól, és szájbarágósan, a fiatalok nyelvén mondaná el, hogy milyen adatokhoz kér egy-egy alkalmazás hozzáférést, és aztán azokat az adatokra mire használja.
  • Annak is ki kell derülni, mikor szülői vagy más alkalmazás nyomon követi a gyerek tevékenységét.
  • Nem lehetnének olyan felugró ablakok, ahol a feltételek elfogadásának gombja jóval nagyobb mint az, amivel el lehet utasítani azokat.
  • Azt is szabályoznák, hogy az adatokat megosztó kérés felhívása ne legyen túlságosan pozitív töltetű, vagyis ne lehessen úgy megfogalmazni, hogy kimarad valamiből a gyerek, ha nem járul hozzá. 
  • Fontos lenne az is, hogy az erős adatvédelmi beállításokat ne lehessen egyszerűen, egy kattintással kikapcsolni. 
  • fellépnének az olyan alkalmazások ellen, amik noszogatják a gyerekeket, hogy használja az adott alkalmazást, tipikus példa erre a játékok értesítése, de a törvényhozók szerint fontos hagyni itt egy kiskaput, hogy az olyan noszogatást viszont engedje a törvény, ami éppen arra hívja fel a figyelmüket, hogy ideje lenne szünetet tartani. 

Amelyik cég ezt nem tartja be, az a GDPR büntetésekhez hasonló nagy összegű pénzbírságra számíthat. 

A hatóság hangsúlyozza, hogy nem az a célja, hogy ne internetezzenek a fiatalok, hanem hogy mindezt biztonságos környezetben tehessék.  A tervezetet egyelőre vitára bocsátják,  ha elfogadják, jövőre léphet életbe.  A szülői szervezetek jelentős része támogatná a szigorítást, de megjelentek azok  a hangok is, amelyek szerint a biztonságos internethasználat megteremtése nem az állam, hanem a szülők feladata lenne. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM