Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Megint adatbotrányba keveredett a Facebook, szerintük véletlen volt

2019.04.18. 10:18

A tavalyi év legnagyobb adatvédelmi botránya a Facebook nevéhez köthető. Akkor minden létező fórumon ígéretet tettek arra, hogy ezentúl a felhasználóik adatainak megőrzése lesz az egyik legnagyobb prioritásuk. Ennek ellenére most újabb botrányba keveredtek, miután kiderült, hogy a becslések szerint másfél millió felhasználó emailes kontaktjaihoz férhettek hozzá – írja a Business Insider. A Facebook szerint mindez nem volt szándékos, az érintetteket értesítik és törlik az adatokat. 

A cég elmondta, hogy a véletlen annak köszönhető, hogy három éve megváltozott a regisztráció menete. Előtte az oldalhoz újonnan csatlakozóknak lehetősége volt arra, hogy az emailfiókjuk kontaktlistáját feltöltsék, hogy gyorsabban és könnyebben találják meg az ismerőseiket. A 2016 májusában bemutatott újradizájnolt regisztrációs oldalon viszont ez az opció is megújult, csak éppen nem úgy, ahogyan azt eltervezték. Eltűnt a szöveg erről a lehetséges opcióról, cserébe viszont automatikusan feltöltődött a kontaktlista anélkül, hogy rákérdezett volna a felhasználóknál, hogy ezt egyáltalán szeretnék-e.

Hogy a helyzet még izgalmasabb legyen, ez nem minden alkalommal történt meg, csak bizonyos esetekben, mikor a felhasználót arra kérte az oldal, hogy igazolja személyazonosságát azzal, hogy beírja az emailfiókja jelszavát. Ezekben az esetekben automatikusan elindult a kontaktlista feltöltése, a felhasználóknak utólag ugrott fel egy ablak arról, hogy a kontaktok importálása sikeres volt. 

A cég szóvivője elismerte a történteket, de azt mondja, nem tudtak erről a hibáról egészen áprilisig, és mikor a tudomásukra jutott, azonnal le is állították ezt a fajta azonosítási módot. A számításaik szerint nagyjából másfél millió felhasználót érintett a dolog, és mindenkit biztosítottak arról, hogy a kontaktokat nem osztották meg senkivel és törlik őket. "Kijavítottuk a hibát, és értesítjük azokat a felhasználókat, akiket érinthet az ügy. A felhasználók a beállításokban ellenőrizhetik, milyen kontaktokat osztottak meg a Facebookkal" – írták.