Kelemen, Klementina
-3 °C
4 °C

Kiemelték az első fűtőelemet az egyik sérült fukusimai reaktorból

2019.04.23. 11:14

Kiemelték az első elhasznált nukleáris fűtőelemet a hét közül a Fukusima I. atomerőmű hármas reaktorának pihentető medencéjéből – írja az MTI a létesítményt üzemeltető TEPCO energiaipari vállalat közleménye nyomán.

A fűtőelemet egy másik, az erőmű területén található, de a hármas számú reaktor körzetén kívüli medencébe szállították át. A művelet elvégzését még 2015-ben tervezték meg, de különböző okokból, például biztonsági szempontok miatt már többször elhalasztották.

A reaktor pihentető medencéjében 566 fűtőelem található, ezek közül 514 elhasznált. Most csak hetet emelnek ki, a megmaradtak eltávolítása pedig júniusban kezdődik és jövőre fejeződik be. Miután végeznek a munkálattal a harmadik reaktornál, hozzálátnak majd az első és a második reaktorházban elvégzendő feladatokhoz. Ezek a reaktorok sérültek meg a legsúlyosabban.

Nyolc évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta a fukusimai atomerőművet. Három reaktorban magolvadás következett be. A fűtőanyag átolvasztotta a reaktor vasbeton nyomástartó edényét, és felgyülemlett az atomreaktor alján. Az atomkatasztrófa után az erőmű környékéről több mint 140 ezer embert kellett biztonságos helyre menekíteni. A Fukusima I. atomerőmű leszerelésének költségeit 2016-ban 75 milliárd dollárra becsülték, de az összeg ennél feltehetően nagyobb lesz.

A megsérült reaktorokat hűtik, folyamatosan vizet pumpálnak bele. A keletkezett károk helyreállítása, a reaktorok leszerelése negyven évig tart majd.