Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

A fizika idén is mindenkié

2019.04.25. 14:27

Ismeretterjesztő előadások és interaktív bemutatók mellett rendhagyó fizikaverseny is szerepel az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató rendezvény, A fizika mindenkié programsorozatában, amelyet pénteken és szombaton rendeznek meg több helyszínen – írja az MTI.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szervezésében szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokkal és kísérletekkel várják az általános és középiskolás diákokat és szüleiket a sorozat központi helyszínén, a BME Lágymányosi Campusán.

Az MTA honlapján olvasható tájékoztató szerint az érdeklődők előadást hallhatnak többek között az örvények fizikájáról, az orvosi fizikáról, a lézer ipari hasznosításáról, a "kvantum kapcsolatról" és a Wall Street-i fizikusokról is. A további programok között itt lehet válogatni.

A rendezvény ideje alatt az egyetem épületében 12 helyszínen mutatnak be kísérleteket az ELTE és a BME fizikus és fizikatanár szakos hallgatói. Az egyetem kertjében pedig Szabadtéri Fizika Show várja az érdeklődőket a Wigner Szakkollégium Kísérleti körének közreműködésével.

A szervezők beharangozó videót is készítettek kedvcsináló gyanánt:

Nemcsak Budapesten lesznek rendezvények, több vidéki helyszín is beszáll a programba:

  • A törökbálinti Bálint Márton Általános Iskolában és Középiskolában pénteken diákok tartanak előadást Eötvös Loránd halálának 100. évfordulója alkalmából. Ezt követően olyan fizikaversenyt rendeznek, amelyen diákok mutathatják be kedvenc kísérleteiket, látványos színpadi elemekkel és magyarázattal tűzdelve.
  • Nyíregyházán pénteken a Kossuth téren rendeznek tudománynépszerűsítő programokat: többek között interaktív eszközkiállítás és -bemutató várja a látogatókat.
  • Szombaton Bódvalenkén is lesznek programok. A hátrányos helyzet csökkentéséért létrehozott Juszt-is teszünk Alapítvány rendezésében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban fizikai kísérleteket mutatnak be az érdeklődőknek.
  • Baján később, május 29-én szervezik meg a tudománynépszerűsítő napot.

Az országos rendezvény célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizikához, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait.

Az esemény fővédnöke Sólyom Jenő fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke.