Zoltán
21 °C
36 °C

Kanada is nekimegy a Facebooknak

2019.04.26. 16:05

Kanada is beáll a sorba: az ország adatvédelmi biztosa szerint a Facebook a Cambridge Analytica-botrányban napvilágra került adatkezelési gyakorlatával szövetségi és tartományi törvényeket sértett, ezért jogi úton fognak fellépni ellene, hogy kikényszerítsék az adatvédelmi irányelvei megváltoztatását – írja az Engadget a CBC cikke nyomán.

Daniel Therrien szövetségi adatvédelmi biztos, illetve Kanada legnagyobb tartománya, Brit Columbia adatvédelmi biztosa, Michael McEvoy szerint a cég nemcsak több adatkezelési vétséget követett el, de az adatvédelmi hiányosságok orvoslására tett javaslatokat is figyelmen kívül hagyta, illetve elutasította, hogy a következő öt éven át önkéntesen rendszeres külső adatvédelmi ellenőrzésnek vesse alá magát.

A kanadai fellépés a Facebook adatkezelése ellen már a sokadik ilyen lépés az elmúlt időszakban. Csak ebben a hónapban a cég megegyezett az Európai Unióval az adatkezelési szabályzata módosításában, aminek köszönhetően például egy Cambridge Analytica-szerű ügyben a jövőben egyértelmű lesz a Facebook jogi felelőssége. Az Egyesült Államokban pedig rekordbírságra számíthat a cég ugyanezért az ügyért.