Okosnadrágot mutattak be Svájcban

2019.04.26. 15:40

 

A mozgáskorlátozottak járását segítő okosnadrágot mutatott be a Zürichi Alkalmazott Tudományok Egyeteme (ZHAW). A prototípus segítheti például az agyvérzésen átesett és mozgásukban korlátozott pácienseket abban, hogy a hétköznapokban továbbra is mobilak maradjanak  – írja az MTI.

A XoSoft nevű nadrágot Eveline Graf és Konrad Stadler vezetésével fejlesztették ki. A legfontosabb alkotórészei a gumikötelek és tengelykapcsolók. Járáskor viselőjének testi ereje és mozgása megfeszíti a gumiköteleket, amelyek így energiát raktároznak. A tengelykapcsolók arról gondoskodnak, hogy ezt az energiát a megfelelő pillanatban leadják a XoSoft viselőjének, ezáltal segítsék a mozgást. Érti például, ha a páciens izombénulás miatt húzza az egyik lábát, és azt a megfelelő pillanatban megemeli.

A megfelelő pillanatot egy kontroller határozza meg, amelyet a prototípus esetében viselője egy hátizsákban a hátán hord. Szenzorokon keresztül kapja az információkat a mozgásról, algoritmusok segítségével értelmezi a járás módját és irányítja a kuplungokat. Ezeket páciensenként egyénileg helyezik el és irányítják. A prototípus egyelőre még nem piacképes.  • Tippek
  • Lakáshitel