Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Vizeletvizsgálattal is kiszűrhető lehet a HPV-vírus

2019.04.30. 16:33

Brit kutatók szerint a vizeletvizsgálat ugyanolyan hatékony lehet a méhnyakrákot okozó HPV-vírus kiszűrésében, mint a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenetteszt, így egy ilyen módszer jelentősen meg tudná növelni a szűrővizsgálatokon megjelenő nők számát – írja az MTI.

Az Emma Crosbie által vezetett kutatócsoport a BMJ Open című szaklapban publikálta a tanulmányát, ez alapján pedig egyáltalán nem biztos, hogy a HPV-szűrés csak a jelenlegi módszerrel végezhető. Az egyetem kutatói 104 kolonoszkópiás klinikán lévő nőt kértek fel arra, hogy vegyenek részt a vizeletvizsgálatban, az eredmények alapján pedig kiderült, hogy

a vizeletből ugyanúgy meg lehetett állapítani a méhnyakrák kockázatát, mint a hagyományos kenetteszttel.

Crosbie elmondta, különösen azért örülnek a sikernek, mert szerintük így nagyobb arányban mennek majd el a nők méhnyakrákszűrésre, de egyelőre további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősíthessék az első eredményeket. Addig azonban továbbra is nagyon fontos, hogy a nők megjelenjenek a szűréseken, mivel ez életmentő lehet számukra.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a méhnyakrákszűrésre járó nők száma nagyon alacsony: a teszten megjelenők aránya 71 százalék, vagyis angol nők milliói nem mennek el legalább 3 és félévente a szűrésre.