Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Marsi napfelkeltét és naplementét fotózott az InSight űrszonda

pia23201 cc-16
2019.05.02. 12:31

A marsi napfelkeltéről és a napnyugtáról küldött vissza képeket a Földre az InSight amerikai űrszonda, emellett pedig az égen vándorló felhőket is sikerült megörökítenie – írja a NASA honlapja.

A képeket az űrszonda robotkeze készítette még április 24-én és 25-én, az InSight küldetésének 145. napján, amerikai helyi idő szerint reggel fél 6 és este fél 7 körül. Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy az InSight ilyen képeket csinált, március elején már készültek hasonló felvételek gyakorlás céljából.

A Mars-küldetések esetében már tradíciónak számít, hogy fotókat készítünk a naplementéről és a napfelkeltéről. Mivel a legtöbb képalkotási feladatunkkal már végeztünk, úgy döntöttünk, hogy ismét megörökítjük ezeket a jelenségeket egy másik bolygóról nézve

– mondta Justin Maki, az InSight kutatócsapatának egyik tagja.

Az első napfelkeltés képet egyébként a Viking 1 leszállóegység küldte vissza a Földre még 1976. augusztus 21-én, az első naplementét pedig a Viking 2 1978. június 14-én. Azóta más küldetések mellett a Spirit, az Opportunity és a Curiosity roverek is küldtek hasonló felvételeket a Marsról.

pia23180 cc-16.gif
Fotó: NASA/JPL-Caltech

Az InSight küldetés elég sikeresnek mondható, március elején a robotvakondja fúrt eredményesen a földbe, áprilisban pedig gyenge, de világosan észlelhető rengést érzékelt a Marson az űrszonda francia szeizmométere (SEIS), ami az első marsrengés volt, amelyet a műszer jelzett.

(Borítókép: NASA / JPL-Caltech)