Zoltán
-4 °C
9 °C

Egy cég majdnem húsz évig árult hibás alkatrészeket a NASA-nak

2019.05.02. 14:59

A NASA egészen eddig azt hitte, hogy a 2009-es OCO és a a 2011-es Glory műholdak fellövése a hordozórakéták meghibásodása miatt lett sikertelen, egy most lezárult nyomozásból azonban kiderült, hogy a háttérben valójában hibás alumínium alkatrészek álltak. Mint kiderült, ezeket 19 éven keresztül árulta az űrügynökségnek egy oregoni, de Magyarországon is megfordult gyártó, akik a meghamisított tesztekkel 700 millió dolláros kárt okoztak a NASA-nak – írja az Engadget.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy az akkoriban még Sapa Profiles néven működő gyártócég kulcsfontosságú tesztek eredményeit hamisította meg, hogy elfedjék az alumínium alkatrészeik silány minőségét. A cégnek ezzel a profitmaximalizálás volt a célja, de az alkalmazottak is jól jártak, ők ugyanis a legyártott alkatrészek mennyisége alapján kaptak jutalmakat.

A NASA kénytelen megbízni a beszállítóiban, mert hiába végezzük el mi is a teszteket, nem tudunk minden egyes alkatrészt külön ellenőrizni. Éppen emiatt követeljük meg bizonyos alkatrészek esetében azt, hogy a beszállító tesztelje le őket, ha pedig ez nem megfelelően történik, akkor kudarcba fulladnak a küldetéseink

– mondta Jim Norman, a NASA kilövésekért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy a két emlegetett esetben a Taurus hordozórakéták meghibásodása több mint 700 millió dolláros veszteséget jelentett nekik.

Norman hozzátette azt is, hogy a bizalom kulcsfontosságú köztük és a cégek között, de ebben az esetben ezt a bizalmat a Sapa Profiles súlyosan megsértette. A jelenleg Hydro Extrusion Portland néven működő céget egyébként sikerült hivatalosan is felelősségre vonni, beleegyeztek abba, hogy 46 millió dollárt fizessenek ki a NASA-nak, az igazságügyi minisztériumnak és más érintetteknek.

A G7 egyébként azt is kiszúrta, hogy a vállalat Magyarországon is jelen van: Székesfehérváron 2007-től Sapa Profiles Kft. néven működött, majd miután az amerikai anyacéget megvásárolta a norvég Hydro, 2017 vége óta Hydro Extrusion Hungary Kft.-ként termel.